Zupa z pieczonego czosnku i soku z ogórków kiszonych przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z pieczonego czosnku i soku z ogórków kiszonych

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
140 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

60 osób wydrukowało

Pobierz pdf

122 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 sztuki

2 sztuki

1 litr

1 szklanka

1 pęczek

2 sztuki

150 gramów

1 pęczek

100 mililitrów

150 mililitrów

2 sztuki

1 łyżeczka

1 szczypta

100 gramów

4 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek i cebulę zawiń w folię aluminiową, upiecz w piekarniku do miękkości ( temp. 180 °C około 20-30 minut) .Warzywa obierz, odłóż na bok.

Zupa z pieczonego czosnku i soku z ogórków kiszonych - Krok 1

Krok 2

Obierz selera i ziemniaki zalej je 1 litrem domowego wywaru, gotuj do miękkości, dodaj pieczywo, upieczone warzywa, tymianek, odrobinę pieprzu. Całość dokładnie zmiksuj, przecedź przez sito, połącz z sokiem z kiszonych ogórków.

Zupa z pieczonego czosnku i soku z ogórków kiszonych - Krok 2

Krok 3

W misce wymieszaj żółtka jaj i śmietanę. Dodaj ją do przecedzonej zupy doprowadź prawie do wrzenia, ale nie gotuj, zupę dopraw do smaku szczyptą soli.

Zupa z pieczonego czosnku i soku z ogórków kiszonych - Krok 3

Krok 4

Przygotuj pesto. W tym celu natkę pietruszki i lubczyku oraz 3 ząbki świeżego czosnku umieść w kielichu miksera, zalej oliwą, dokładnie zmiksuj na gładką pastę.

Zupa z pieczonego czosnku i soku z ogórków kiszonych - Krok 4

Krok 5

W garnku zagotuj wodę, lekko ją posól i zakwaś octem spirytusowym. Do wody wybij całe jajka. Jajka w koszulce gotuj je na wolnym ogniu około 1-3 minut. Gorącą zupę podawaj z jajkiem, zupę obficie polej pesto z natki pietruszki i lubczyku.

Zupa z pieczonego czosnku i soku z ogórków kiszonych - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Czosnek jest bakteriostatyczny obok soku z kiszonych ogórków jest naturalnym priobiotykiem. Świeżo miksowana natka pietruszki to źródło dodatkowej witaminy C. Jaja i mięsny wywar są bogate w wiele witamin i minerałów, są bardzo pożywne przez co naturalnie wzmacniają organizm.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z pieczonego czosnku i soku z ogórków kiszonych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z pieczonego czosnku i soku z ogórków kiszonych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z pieczonego czosnku i soku z ogórków kiszonych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z pieczonego czosnku i soku z ogórków kiszonych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z pieczonego czosnku i soku z ogórków kiszonych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z pieczonego czosnku i soku z ogórków kiszonych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z pieczonego czosnku i soku z ogórków kiszonych - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z pieczonego czosnku i soku z ogórków kiszonych - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zupa zacierkowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z pieczonego czosnku i soku z ogórków kiszonychZupa z pieczonego czosnku i soku z ogórków kiszonych

Zupa wcale nie musi być nudna! Choć zwykle kojarzy się z pierwszym daniem obiadowym, może pełnić funkcję zarówno efektownej przystawki, jak i głównego gwoździa programu podczas rodzinnego posiłku. Aromatyczna zupa z pieczonego czosnku to prawdziwa uczta dla kubków smakowych.

Dla kogo? Dla osób, które ciągle poszukują nowych smaków i nie boją się przekraczać granic – kulinarnych, oczywiście! Zupa czosnkowa z pieczonego czosnku inspirowana jest recepturami popularnymi w Czechach i Niemczech.

Na jaką okazję? Z dodatkiem pesto z natki pietruszki i lubczyku potrawa wygląda niezwykle spektakularnie! Tak podaną zupą zaskoczycie wszystkich domowników!

Czy wiesz, że? Sok z ogórków kiszonych można wykorzystać także do zrobienia sałatkowego dressingu, orzeźwiającego koktajlu lub marynaty do mięs.

Dla urozmaicenia: Przepis na zupę czosnkową warto wzbogacić własnoręcznie zrobionymi grzankami, np. z pieczywa razowego.