Zupa z pieczonego czosnku i soku z ogórków kiszonych
łatwe
122 osoby zapisały

Składniki
4 sztuki
4 sztuki
2 sztuki
1 litr
1 szklanka
1 pęczek
2 sztuki
150 gramów
1 pęczek
100 mililitrów
150 mililitrów
2 sztuki
1 łyżeczka
1 szczypta
100 gramów
4 sztuki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czosnek i cebulę zawiń w folię aluminiową, upiecz w piekarniku do miękkości ( temp. 180 °C około 20-30 minut) .Warzywa obierz, odłóż na bok.

Krok 2
Obierz selera i ziemniaki zalej je 1 litrem domowego wywaru, gotuj do miękkości, dodaj pieczywo, upieczone warzywa, tymianek, odrobinę pieprzu. Całość dokładnie zmiksuj, przecedź przez sito, połącz z sokiem z kiszonych ogórków.

Krok 3
W misce wymieszaj żółtka jaj i śmietanę. Dodaj ją do przecedzonej zupy doprowadź prawie do wrzenia, ale nie gotuj, zupę dopraw do smaku szczyptą soli.

Krok 4
Przygotuj pesto. W tym celu natkę pietruszki i lubczyku oraz 3 ząbki świeżego czosnku umieść w kielichu miksera, zalej oliwą, dokładnie zmiksuj na gładką pastę.

Krok 5
W garnku zagotuj wodę, lekko ją posól i zakwaś octem spirytusowym. Do wody wybij całe jajka. Jajka w koszulce gotuj je na wolnym ogniu około 1-3 minut. Gorącą zupę podawaj z jajkiem, zupę obficie polej pesto z natki pietruszki i lubczyku.


Dobra rada:
Czosnek jest bakteriostatyczny obok soku z kiszonych ogórków jest naturalnym priobiotykiem. Świeżo miksowana natka pietruszki to źródło dodatkowej witaminy C. Jaja i mięsny wywar są bogate w wiele witamin i minerałów, są bardzo pożywne przez co naturalnie wzmacniają organizm.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa z pieczonego czosnku i soku z ogórków kiszonych
Zupa wcale nie musi być nudna! Choć zwykle kojarzy się z pierwszym daniem obiadowym, może pełnić funkcję zarówno efektownej przystawki, jak i głównego gwoździa programu podczas rodzinnego posiłku. Aromatyczna zupa z pieczonego czosnku to prawdziwa uczta dla kubków smakowych.
Dla kogo? Dla osób, które ciągle poszukują nowych smaków i nie boją się przekraczać granic – kulinarnych, oczywiście! Zupa czosnkowa z pieczonego czosnku inspirowana jest recepturami popularnymi w Czechach i Niemczech.
Na jaką okazję? Z dodatkiem pesto z natki pietruszki i lubczyku potrawa wygląda niezwykle spektakularnie! Tak podaną zupą zaskoczycie wszystkich domowników!
Czy wiesz, że? Sok z ogórków kiszonych można wykorzystać także do zrobienia sałatkowego dressingu, orzeźwiającego koktajlu lub marynaty do mięs.
Dla urozmaicenia: Przepis na zupę czosnkową warto wzbogacić własnoręcznie zrobionymi grzankami, np. z pieczywa razowego.