
Składniki
100 gramów
100 gramów
1 opakowanie
200 mililitrów
100 gramów
4 łyżki
2 sztuki
50 gramów
2 sztuki
2 sztuki
2 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę gryczaną ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Suszone grzyby namocz w 200 ml wody i następnie gotuj ok. 15 minut.

Krok 2
Marchew i pietruszkę pokrój w cienkie paski i usmaż na patelni na 2 łyżkach rozgrzanego oleju, aż nabiorą mocno rumianego koloru.

Krok 3
Fix Knorr wymieszaj z wodą grzybową oraz grzybami i ponownie zagotuj.

Krok 4
W dużej misce umieść kaszę gryczaną, odcedzoną ciecierzycę, sos z grzybami i pokruszone orzechy.

Krok 5
Dodaj czosnek, musztardę, usmażone warzywa i wszystkie przyprawy Knorr. Całość zmiksuj.

Krok 6
Naczynie do pieczenia pasztetu posmaruj olejem i wysyp bułką tartą. Przełóż masę warzywną, wyrównaj, posyp z wierzchu bułką tartą i piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 45 minut. Wystudź i podawaj na wielkanocnym stole wraz z dodatkami takimi jak chrzan, ćwikła, świeże pieczywo.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Naturalnie Smaczne Zapiekanka ziemniaczana Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wielkanocny pasztet warzywny
Są takie dania, które z pewnymi okresami w roku kojarzą się nieodzownie. Jednym z nich jest pasztet. Chyba w każdym polskim domu przygotowywany jest na Święta Wielkanocne. Rarytas przyrządzany jednak z roku na rok w tej samej formie potrafi się znudzić, prawda? Wypróbuj zupełnie nowy przepis – na pasztet warzywny na bazie kaszy gryczanej i soczewicy. I to bez dodatku mięsa!
Dla kogo?
Ta potrawa ucieszy wszystkich wegan i wegetarian, szukających substytutów potraw znanych i powszechnie lubianych.
Na jaką okazję?
Do zabrania ze sobą jako składnik kanapek lub do rozkoszowania się smakiem podczas leniwego poranka.
Czy wiesz, że?
Ciekawostką jest, że wytwarzana z gryki kasza gryczana nie zalicza się do zbóż, tak jak, chociażby kasza jęczmienna bądź manna.
Dla urozmaicenia:
Wielka moc smaku pasztetu tkwi w odpowiednio dobranych przyprawach. Tak naprawdę tylko od Ciebie zależy, jakich użyjesz i jak finalnie smakować będzie przygotowany przez Ciebie pasztet.