Pasztet wielkanocny warzywny - wegetariański | Przepisy.pl pixel

Wielkanocny pasztet warzywny

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

heart
100 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
105 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

224 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

538 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

100 gramów

1 opakowanie

200 mililitrów

100 gramów

4 łyżki

2 sztuki

50 gramów

2 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę gryczaną ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Suszone grzyby namocz w 200 ml wody i następnie gotuj ok. 15 minut.

Wielkanocny pasztet warzywny  - Krok 1

Krok 2

Marchew i pietruszkę pokrój w cienkie paski i usmaż na patelni na 2 łyżkach rozgrzanego oleju, aż nabiorą mocno rumianego koloru.

Wielkanocny pasztet warzywny  - Krok 2

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj z wodą grzybową oraz grzybami i ponownie zagotuj.

Wielkanocny pasztet warzywny  - Krok 3

Krok 4

W dużej misce umieść kaszę gryczaną, odcedzoną ciecierzycę, sos z grzybami i pokruszone orzechy.

Wielkanocny pasztet warzywny  - Krok 4

Krok 5

Dodaj czosnek, musztardę, usmażone warzywa i wszystkie przyprawy Knorr. Całość zmiksuj.

Wielkanocny pasztet warzywny  - Krok 5

Krok 6

Naczynie do pieczenia pasztetu posmaruj olejem i wysyp bułką tartą. Przełóż masę warzywną, wyrównaj, posyp z wierzchu bułką tartą i piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 45 minut. Wystudź i podawaj na wielkanocnym stole wraz z dodatkami takimi jak chrzan, ćwikła, świeże pieczywo.

Wielkanocny pasztet warzywny  - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

5

Opinie o przepisie

  • biliali

    biliali , 17.11.2022

    Czy ciecierzycę można zastąpić ugotowaną fasolą?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Melisa

    Melisa , 19.04.2022

    Dziękuję za przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • bada

    bada , 15.04.2022

    należałoby napisać, że sos z paczki trzeba przygotować jak na opakowaniu.I dopiero potem połączyć go z wodą z gotowania grzybów.Bo z 200ml wody praktycznie nic nie zostaje w rondelku bo suszone grzyby ją wchłoną

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wielkanocny pasztet warzywny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wielkanocny pasztet warzywny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wielkanocny pasztet warzywny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wielkanocny pasztet warzywny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wielkanocny pasztet warzywny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wielkanocny pasztet warzywny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wielkanocny pasztet warzywny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wielkanocny pasztet warzywny  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wielkanocny pasztet warzywny Wielkanocny pasztet warzywny

Są takie dania, które z pewnymi okresami w roku kojarzą się nieodzownie. Jednym z nich jest pasztet. Chyba w każdym polskim domu przygotowywany jest na Święta Wielkanocne. Rarytas przyrządzany jednak z roku na rok w tej samej formie potrafi się znudzić, prawda? Wypróbuj zupełnie nowy przepis – na pasztet warzywny na bazie kaszy gryczanej i soczewicy. I to bez dodatku mięsa!

Dla kogo?

Ta potrawa ucieszy wszystkich wegan i wegetarian, szukających substytutów potraw znanych i powszechnie lubianych.

Na jaką okazję?

Do zabrania ze sobą jako składnik kanapek lub do rozkoszowania się smakiem podczas leniwego poranka.

Czy wiesz, że?

Ciekawostką jest, że wytwarzana z gryki kasza gryczana nie zalicza się do zbóż, tak jak, chociażby kasza jęczmienna bądź manna.

Dla urozmaicenia:

Wielka moc smaku pasztetu tkwi w odpowiednio dobranych przyprawach. Tak naprawdę tylko od Ciebie zależy, jakich użyjesz i jak finalnie smakować będzie przygotowany przez Ciebie pasztet.