Wielkanocne jajka zapiekane w szynce - przepis | Przepisy.pl pixel

Wielkanocne jajka zapiekane z szynką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

39

heart
1317 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

518 osób wydrukowało

Pobierz pdf

805 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

150 gramów

1 opakowanie

200 gramów

50 mililitrów

200 mililitrów

1 łyżka

1 łyżeczka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i pokrój w plastry. Kilka odłóż do dekoracji. Ser zetrzyj na tarce, a szynkę potnij w cienkie paseczki, kilka z nich odłóż.

Wielkanocne jajka zapiekane z szynką  - Krok 1

Krok 2

Fix rozmieszaj z wodą i śmietaną. Dodaj gałkę muszkatołową oraz pieprz. Zagotuj i zestaw z ognia.

Wielkanocne jajka zapiekane z szynką  - Krok 2

Krok 3

W przygotowanym żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem układaj naprzemiennie jajka, szynkę i ser. Każdą warstwę polej przygotowanym sosem.

Wielkanocne jajka zapiekane z szynką  - Krok 3

Krok 4

Wierzch zapiekanki posyp bułką tartą, udekoruj pozostałymi plasterkami jajek i paseczkami szynki.

Wielkanocne jajka zapiekane z szynką  - Krok 4

Krok 5

Naczynie wstaw do nagrzanego do 175 °C piekarnika na 25 minut. Podawaj na ciepło posypane posiekaną natką pietruszki.

Wielkanocne jajka zapiekane z szynką  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

3

Opinie o przepisie

  • Marysiaa

    Marysiaa , 04.04.2022

    Gdyby można było oceniać dania dała bym 6+

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Błaszkiewicz

    Elżbieta Błaszkiewicz , 03.04.2017

    bardzo fajna i szybka przystawka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Catalia Harley-Davidson

    Catalia Harley-Davidson , 04.10.2015

    świetnie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wielkanocne jajka zapiekane z szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wielkanocne jajka zapiekane z szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wielkanocne jajka zapiekane z szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wielkanocne jajka zapiekane z szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wielkanocne jajka zapiekane z szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wielkanocne jajka zapiekane z szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wielkanocne jajka zapiekane z szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wielkanocne jajka zapiekane z szynką  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wielkanocne jajka zapiekane z szynką Wielkanocne jajka zapiekane z szynką

Ta jajeczna zapiekanka odmieni twoje spojrzenie na wielkanocne śniadanie. Ugotowane na twardo jajka układamy w małych naczyniach żaroodpornych, na przemian z szybką i serem, a następnie zapiekamy pod pierzynką z sera i tartej bułki. Chrupiąca kruszonka na wierzchu tych małych zapiekanek skrywa delikatne i kremowe wnętrze. Do tego tylko trochę majonezowego sosu tarskiego lub chrzanowego i pieczywo – oto kwintesencja Wielkanocy w zupełnie nowatorskim wydaniu. Kto się skusi raz, będzie robić to danie nie tylko z okazji świat, bo zapiekanka z jajek sera i szynki może stać się także propozycją na przekąskę lub kolację w każdy inny dzień. Od twojej wyobraźni zależy, czy podasz do nich jeszcze sałatkę ze świeżych pomidorów czy może kiszone ogórki. Eksperymentować można także z rodzajami sera – inaczej będzie smakowała zapiekanka z serem gouda, inaczej z serem pleśniowym. Spróbuj i przekonaj się!