Nadziewane jabłka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Nadziewane jabłka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

31

heart
181 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

199 osób wydrukowało

Pobierz pdf

518 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

8 sztuk

30 dekagramów

1 sztuka

10 dekagramów

1 sztuka

2 łyżki

1 pęczek

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z jabłek zetnij wierzchy, usuń gniazda nasienne, wydrąż miąższ zostawiając 1 centymetrową ściankę i razem z wierzchem drobno pokrój.

Nadziewane jabłka - Krok 1

Krok 2

Wewnątrz skrop jabłka sokiem z cytryny.

Nadziewane jabłka - Krok 2

Krok 3

Cebulę i natkę drobno pokrój, pomieszaj z mięsem, pokrojonymi jabłkami, jajkiem i kremówką. Dodaj majeranek, dopraw przyprawą Knorr.

Nadziewane jabłka - Krok 3

Krok 4

Ser pokrój w małą kostkę. Wsyp do farszu i pomieszaj.

Nadziewane jabłka - Krok 4

Krok 5

Jabłka napełnij farszem i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 30 minut.

Nadziewane jabłka - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Nadziewane jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Nadziewane jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Nadziewane jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Nadziewane jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Nadziewane jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Nadziewane jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Nadziewane jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Nadziewane jabłka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Nadziewane jabłkaNadziewane jabłka

Jabłka wspaniale smakują w połączeniu z różnego rodzaju mięsami. Sprawdzają się jako dodatek do potraw pieczonych, ale też jako nadzienie lub składnik sosu. Są znakomite również w roli głównej, przygotowane z wytrawnym farszem z mięsa mielonego. Jeśli szukasz oryginalnego sposobu podania drobiu, koniecznie wypróbuj nadziewane jabłka. Wydrążone owoce, skropione cytryną, nadziej farszem mięsnym z dodatkiem cebuli, natki pietruszki, kawałków jabłka i śmietany kremówki. Aby danie było wyraziste, dodaj też przyprawy, np. majeranek lub tymianek. Całość dopełnij żółtym serem pokrojonym w kostkę. Po upieczeniu nadziewane jabłka będą miały delikatny miąższ, dość pikantne wnętrze i apetyczny wygląd. Sprawdzą się jako dodatek lub główny punkt obiadu. Dobrze skomponują się z nimi zarówno ziemniaczane purée, jak i wytrawne kopytka, które polejesz wytopionym z owoców i mięsa wywarem. Nadziewane jabłka podawaj razem z kapustą kiszoną lub startą marchewką. Przyrządź je na podstawie tego sprawdzonego przepisu.