Rolada schabowa z kurczakiem i szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rolada schabowa z kurczakiem i szpinakiem

Autor: Edyta Chojnowska

ratingratingratingratingrating

10

heart
18 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

348 osób wydrukowało

Pobierz pdf

178 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

250 gramów

150 gramów

2 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przyprawę do mięs Knorr mieszamy z oliwą z oliwek.

Krok 2

Schab rozcinamy wzdłuż (ja rozciełam 3 warstwy tak aby nie przeciąć mięsa tylko aby utworzyć długi prostokąt), następnie rozbijamy tłuczkiem tak aby nie zerwać ścięgien.

Krok 3

Piersi z kurczaka, umyty szpinak, miksujemy w blenderze lub mielimy dwukrotnie przez maszynkę, przyprawiamy solą, pieprzem.

Krok 4

Rozbity płat schabu smarujemy równomiernie farszem drobiowo szpinakowym, zwijamy dokładnie w roladę. Gotowe nacieramy gotową marynatą i rozmarynem, odstawiamy na godzinę.

Krok 5

Następnie rolady zwijamy ciasno w folię aluminiową, pieczemy 45h w temp 200 stopni. Rolada świetnie sprawdza się do obiadu z pieczonymi ziemnikami, jak również na zimno z sosem chrzanowym :)

Edyta Chojnowska

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rolada schabowa z kurczakiem i  szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rolada schabowa z kurczakiem i  szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rolada schabowa z kurczakiem i  szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rolada schabowa z kurczakiem i  szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rolada schabowa z kurczakiem i  szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rolada schabowa z kurczakiem i  szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rolada schabowa z kurczakiem i  szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rolada schabowa z kurczakiem i  szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Cukinia faszerowana ryżem
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej