
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
2 łyżki
4 łyżki
0.5 pęczka
500 gramów
250 gramów
3 łyżki
2 sztuki
30 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zacznij od przygotowania ciasta. W misce wymieszaj ciepłe mleko z drożdżami odrobiną soli i cukrem. Dodaj część mąki dokładnie wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce, aż zaczyn zacznie rosnąć Po tym czasie dodaj resztę mąki i żółtka. Wyrób ciasto.

Krok 2
W tym czasie grzyby i cebulę pokrój na mniejsze kawałki. Podsmaż na oleju, jak będą rumiane wlej 300 ml wody. Dodaj Fix Knorr, wymieszaj dokładnie, dodaj śmietanę i zagotuj.

Krok 3
Gdy ciasto odpowiednio wyrośnie zacznij w dłoniach formować pyzy, odstaw je ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia a następnie ułóż wyrośnięte kule w naczyniu do gotowania na parze. Skrop po wierzchu olejem (lub masłem) i gotuj pod przykryciem na parze przez ok 25 minut.

Krok 4
Natkę pietruszki posiekaj. Gotowe pyzy podawaj na sosie grzybowym posypane dużą ilością pietruszki.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Naturalnie smaczne Do kurczaka w sosie pieczarkowym Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pyzy z grzybami
Pyzy to prawdziwa klasyka kuchni polskiej. Kluski nadziewane mięsnym farszem nieprzerwanie zachwycają od wielu lat. Jeśli chcecie nieco urozmaicić tradycyjnie przyrządzane dania, skorzystajcie z naszego przepisu na wegetariańskie pyzy z grzybami. Są doskonałą propozycją zarówno na obiad, jak i pyszną, domową kolację. Łatwość przygotowania tej potrawy sprawia, że poradzą sobie z nią wszyscy – nawet początkujący adepci sztuki kulinarnej. Zapraszamy do stołu na tradycyjne polskie pyzy, z grzybowym nadzieniem!
Dla kogo?
Pyzy z grzybami to propozycja dla każdego, bez względu na upodobania kulinarne czy wiek!
Na jaką okazję?
Danie doskonale sprawdzi się jako propozycja menu obiadowego.
Czy wiesz, że?
Odmianą pyz, czyli okrągłych klusek, są pampuchy. Przygotowywane z ciasta drożdżowego i gotowane na parze spotykane są najczęściej w wersji słodkiej, z nadzieniem owocowym lub polewą. Na Podhalu z kolei znane są jako bombolki, czyli pampuchy pieczone, serwowane z masłem i miodem.
Dla urozmaicenia:
Miłośnikom mięsnych smaków polecamy dodanie do sosu kawałków mięsa, które po uduszeniu do miękkości będzie się idealnie komponować z pyzami grzybowymi.