Klopsiki wege z sosem kurkowo-pieczarkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Klopsiki wege z sosem kurkowo-pieczarkowym

Autor: magdalena kaczmarek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 puszka

200 mililitrów

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

1 łyżeczka

200 gramów

1 gram

1 sztuka

1 pęczek

1 opakowanie

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę gryczaną płuczę na sitku, przekładam do garnka. Kostkę Knorr Bulion warzywny rozpuszczam w 400 ml wody zimnej i wlewam do kaszy. Gotuję na wolnym ogniu, aż kasza będzie miękka. Przekładam do miski, dodaję odsączoną soczewicę. Rozdrabniam blenderem, ale nie na miazgę.

Krok 2

Cebulę drobno kroję i przesmażam na oleju. Przekładam na talerz. Paprykę drobno kroję i też przesmażam. Połowę cebuli i paprykę przekładam do kaszy i soczewicy, dodaję pokrojoną natkę połowę, przyprawę do mięs Knorr według uznania, jajko.

Krok 3

Całość mieszam, formuję nieduże klopsiki, które obtaczam w panierce fix. Układam na blasze i piekę około 20 minut

Krok 4

W tym czasie pieczarki kroję, przesmażam na oleju, dodaję cebulkę odłożoną. Knorr Fix Kurczak w sosie kurkowym rozrabiam w 200 ml śmietanki i 200 ml zimnej wody. Wlewam do pieczarek i zagotowuję. Do sosu wkładam klopsiki, posypuję natką pietruszki. Podaję z ogórkiem korniszonem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klopsiki wege z sosem kurkowo-pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klopsiki wege z sosem kurkowo-pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klopsiki wege z sosem kurkowo-pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klopsiki wege z sosem kurkowo-pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klopsiki wege z sosem kurkowo-pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klopsiki wege z sosem kurkowo-pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klopsiki wege z sosem kurkowo-pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Klopsiki wege z sosem kurkowo-pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Złocisty morszczuk
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej