Kolorowe placki ziemniaczane przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kolorowe placki ziemniaczane

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
276 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

128 osób wydrukowało

Pobierz pdf

197 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 sztuki

50 gramów

50 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

1 szczypta

100 gramów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie odciśnij na sitku, a potem przepłucz pod bieżącą wodą.

Krok 2

Na rozgrzanej patelni przesmaż pokrojone w kostkę dodatki: boczek, cebulę, zieloną paprykę oraz kukurydzę w ziarnach. Wystudź.

Krok 3

W dużej misce wymieszaj starte ziemniaki, jajka, mąkę oraz usmażone i wystudzone pozostałe składniki. Całość dopraw pokruszonymi kostkami Knorr oraz pieprzem.

Krok 4

Na patelni rozgrzej olej, łyżką stołową nakładaj niewielkie placki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Odsącz z nadmiaru tłuszczu, układając po usmażeniu na papierowym ręczniku. Podawaj gorące z kwaśną śmietaną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kolorowe placki ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kolorowe placki ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kolorowe placki ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kolorowe placki ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kolorowe placki ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kolorowe placki ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kolorowe placki ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kolorowe placki ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kolorowe placki ziemniaczaneKolorowe placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane to świetna alternatywa dla gotowanych ziemniaków. Ich podstawową wersję można urozmaicać o smaczne dodatki, które sprawią, że danie będzie ciekawsze w smaku. Wypróbuj więc placków ze sporą ilością startej marchewki. Wystarczy, że dodasz ją do masy ziemniaczanej przed smażeniem. Sprawi to, że całość zyska słodki posmak. Podobny efekt uzyskasz, sięgając po kukurydzę. Surową wcześniej ugotuj lub sparz wrzącą wodą, aż stanie się miękka, lub wykorzystaj kukurydzę konserwową. Dobrze skomponuje się ona z zielonym groszkiem lub fasolą (białą albo czerwoną). Placki ziemniaczane będą równie smaczne, jeśli bezpośrednio do masy dodasz wkładkę mięsną. Spróbuj wariantu z wędzonym boczkiem, dodatkowo podsmażonym na patelni, kawałkami szynki lub pikantnego salami. Jeśli zależy Ci na wyrazistym aromacie, dopraw je mieszanką włoskich ziół (np. bazylii, oregano, tymianku). Jako urozmaicenie sprawdzi się także podsmażana papryka w różnych wariantach kolorystycznych oraz cebula – czerwona, biała lub świeży szczypiorek.