Śląska baba ziemniaczana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Śląska baba ziemniaczana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

96

heart
275 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

394 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2063 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 opakowania

500 mililitrów

3 sztuki

300 gramów

2 sztuki

4 sztuki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

3 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fixy Knorr wymieszaj z wodą i jajkami.

Śląska baba ziemniaczana    - Krok 1

Krok 2

Czosnek, cebulę oraz boczek pokrój w drobną kostkę. Następnie podsmaż wszystko na oleju.

Śląska baba ziemniaczana    - Krok 2

Krok 3

Ziemniaki zetrzyj na tarce na średnich oczkach, natychmiast połącz z ciastem, aby nie ściemniały.

Śląska baba ziemniaczana    - Krok 3

Krok 4

Dodaj do ciasta również cebulę, boczek, czosnek i majeranek. Dopraw solą i pieprzem według uznania. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Śląska baba ziemniaczana    - Krok 4

Krok 5

Formę do keksu wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wlej ciasto ziemniaczane. Na wierzchu posyp bułką tartą i piecz w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut.

Śląska baba ziemniaczana    - Krok 5
6

Opinie o przepisie

  • Anna Zdrowak

    Anna Zdrowak , 29.06.2021

    Tak. To jest smak mojego dzieciństwa. Taką babkę ziemniaczaną robiła moja babcia i mnie nauczyła według swojego tradycyjnego przepisu robić czyli : ziemniaki, boczek, cebula, czosnek, jajko, sól i pieprz. A takiej pysznej tradycji u mnie się nie zmienia. Smacznie bo tradycyjnie

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 29.06.2021

    TAK. Ziemniaki na drobnej tarce ścieram, w kulinarną podróż na Śląsk się wybieram! Ziemniaki, żeby osiąkły na sitko kładę - mama Iza w kuchni da sobie radę! Wytrącony z wody krochmal do ziemniaków dodaję, moja praca w kuchni się udaje! Cebulę ścieram i do startych ziemniaków dodaję, ja w kuchni się nie poddaję! Wbijam jajka, następnie mąkę, majeranek, solą i pieprzem doprawiam, swoimi potrawami bliskim radość sprawiam! Boczek w drobną kostkę kroję, ja wyzwań kulinarnych się nie boję! Boczek na patelni podsmażam, ja życia bez śląskiej baby sobie nie wyobrażam! Boczek w masie ziemniaczanej ląduje, zbiegają się wszyscy, gdy Iza gotuje! Wszystko mieszam dokładnie, moja potrawa będzie smakowała idealnie! Żaroodporne naczynie plastrami boczku wykładam, ja za babą w tej wersji przepadam. Następnie masę ziemniaczaną wlewam do naczynia, mąż z zaciekawieniem patrzy, co żona w kuchni wyczynia! Baba około godziny się zapieka, cała rodzina z ekscytacją czeka! SMACZNEGO!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 26.06.2021

    TAK. Taka baba ziemniaczana na pewno jest na MAXa sycąca, ale przydałaby się mimo to skórka z sera chrupiąca!!! :D Ja zatem z wierzchu żółtym serem posypuję, a po upieczeniu palce oblizuję!!! MNIAM :D :D :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 22.06.2021

    TAK. Śląską babę ziemniaczaną ciut urozmaiciłam i w jej wnętrzu 2 garści ugotowanego i obranego ze skórki bobu przemyciłam. Gdy przychodzi sezon na bób – szkoda go nie zajadać, przy tym fajną, zieloną kolorystykę prezentowane danie będzie posiadać. Dawki potrzebnego białka organizmowi dostarczymy, dzięki czemu potem „góry przenosimy” i na MAXa życiem się cieszymy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Prażmo

    Agnieszka Prażmo , 17.06.2021

    TAK. Przygotowując tę babka ziemniaczaną jedyną modyfikacją jaką stosuje jest dodanie odrobiny mleka lub śmietanki 30% co sprawia, że ziemniaki nie czarnieją i babka smakuje wyśmienicie.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śląska baba ziemniaczana    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śląska baba ziemniaczana    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śląska baba ziemniaczana    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śląska baba ziemniaczana    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śląska baba ziemniaczana    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śląska baba ziemniaczana    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śląska baba ziemniaczana    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Śląska baba ziemniaczana    - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kotlety z cukini
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Śląska baba ziemniaczana   Śląska baba ziemniaczana

Ziemniaki, boczek i cebula to połączenie bardzo typowe dla kuchni śląskiej. Jednym z kulinarnych szlagierów tego regionu jest baba ziemniaczana. To rodzaj słonego ziemniaczanego ciasta z dodatkami. Przez niektórych porównywana jest do pasztetu – bo masę ziemniaczaną piecze się w piekarniku w formie zwanej kreskówką, a następnie dodaje na zimno z sosami np. czosnkowym lub pomidorowym, jako przekąskę, lub jest jeszcze ciepła – jako dodatek do dań mięsnych podczas obiadów. Niektórzy jadają plastry ciepłej babki ziemniaczanej polane tłuszczem z podduszoną cebulką lub ze szklanką kwaśnego mleka albo kefiru. To prosta kuchnia, która podbija serca wszystkich. Dla tych, którzy sądzą, że zrobienie baby ziemniaczanej jest pracochłonne, mamy ten przepis – zamiast obierać i trzeć ziemniaki, wystarczy mieć pod ręką Fix chrupiące placki ziemniaczane. Śląska baba z ziemniaków gotowa w mgnieniu oka!