
Składniki
4 sztuki
2 opakowania
500 mililitrów
3 sztuki
300 gramów
2 sztuki
4 sztuki
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
3 łyżki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Fixy Knorr wymieszaj z wodą i jajkami.

Krok 2
Czosnek, cebulę oraz boczek pokrój w drobną kostkę. Następnie podsmaż wszystko na oleju.

Krok 3
Ziemniaki zetrzyj na tarce na średnich oczkach, natychmiast połącz z ciastem, aby nie ściemniały.

Krok 4
Dodaj do ciasta również cebulę, boczek, czosnek i majeranek. Dopraw solą i pieprzem według uznania. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Krok 5
Formę do keksu wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wlej ciasto ziemniaczane. Na wierzchu posyp bułką tartą i piecz w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Śląska baba ziemniaczana
Ziemniaki, boczek i cebula to połączenie bardzo typowe dla kuchni śląskiej. Jednym z kulinarnych szlagierów tego regionu jest baba ziemniaczana. To rodzaj słonego ziemniaczanego ciasta z dodatkami. Przez niektórych porównywana jest do pasztetu – bo masę ziemniaczaną piecze się w piekarniku w formie zwanej kreskówką, a następnie dodaje na zimno z sosami np. czosnkowym lub pomidorowym, jako przekąskę, lub jest jeszcze ciepła – jako dodatek do dań mięsnych podczas obiadów. Niektórzy jadają plastry ciepłej babki ziemniaczanej polane tłuszczem z podduszoną cebulką lub ze szklanką kwaśnego mleka albo kefiru. To prosta kuchnia, która podbija serca wszystkich. Dla tych, którzy sądzą, że zrobienie baby ziemniaczanej jest pracochłonne, mamy ten przepis – zamiast obierać i trzeć ziemniaki, wystarczy mieć pod ręką Fix chrupiące placki ziemniaczane. Śląska baba z ziemniaków gotowa w mgnieniu oka!