Makaron z kurkami i kiełbasą - świderki: przepis | Przepisy.pl pixel

Świderki z kiełbasą i kurkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

36

heart
569 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

628 osób wydrukowało

Pobierz pdf

975 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

150 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

5 łyżek

2 sztuki

100 mililitrów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente według zaleceń na opakowaniu.

Świderki z kiełbasą i kurkami  - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż posiekany czosnek oraz cebulę.

Świderki z kiełbasą i kurkami  - Krok 2

Krok 3

Po chwili dodaj kiełbasę pokrojoną w plastry oraz oczyszczone i wysuszone kurki. Dosyp szczyptę papryki.

Świderki z kiełbasą i kurkami  - Krok 3

Krok 4

Kiedy całość się zarumieni, wlej bulion oraz Fix Knorr wymieszany ze śmietaną.

Świderki z kiełbasą i kurkami  - Krok 4

Krok 5

Dodaj do sosu makaron oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość gotuj, aż wszystkie składniki się połączą i sos zgęstnieje.

Świderki z kiełbasą i kurkami  - Krok 5
34

Opinie o przepisie

  • Adam Darcz

    Adam Darcz , 16.09.2015

    kurki to najgorsze z grzybów jadalnych - bez najmniejszej wartości zupełnie nie do strawienia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Antoni Andrys

    Antoni Andrys , 14.09.2015

    ja nie ironizuję myślę , ze maślaki też są smaczne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzak Wiesław Marian

    Jerzak Wiesław Marian , 14.09.2015

    Aniu bardzo lubie zapraszasz mnie na nie , kiedy mam przyjechać ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Domanska

    Danuta Domanska , 14.09.2015

    Uwielbiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Fojut

    Grzegorz Fojut , 14.09.2015

    Najpierw to trzeba miec kurki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józef Nowicki

    Józef Nowicki , 14.09.2015

    Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Artur Owidzki

    Artur Owidzki , 14.09.2015

    #KuraZnaczyCzlowiek Do kuchni wchodzi sie Tylko po to zeby zalac zupke chinska i zrobic sobie kawe lub herbate. Zwyczaje kulinarne Polakow sa tak podle ze lepiej nie gotowac wcale.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Wożnicki

    Stanisław Wożnicki , 13.09.2015

    Spróbuję... :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Wożnicki

    Stanisław Wożnicki , 13.09.2015

    A ja wolę jajecznicę z kurkami... :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Siemiradzka

    Elzbieta Siemiradzka , 13.09.2015

    Asiu a masz te kurki chętnie bym zjadła

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Franciszek Stobiecki

    Franciszek Stobiecki , 13.09.2015

    Przecież to nie kurki ani kogutki tylko pieprznik jadalny.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Franciszek Stobiecki

    Franciszek Stobiecki , 13.09.2015

    Jutro powtórka na żywo w mojej kuchni.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogumila Hennig

    Bogumila Hennig , 13.09.2015

    Są w "Biedronce " :-) :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Dąbrowska

    Wanda Dąbrowska , 13.09.2015

    brak kurek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Przybyłowicz

    Mariusz Przybyłowicz , 13.09.2015

    Jednym (aczkolwiek podwójnym) słowem: zakręcone kurki...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Kutrowska

    Grażyna Kutrowska , 13.09.2015

    Chetnie to bym zrobila ale gdzie te kurlki w moim lesie ich nie ma- szkoda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tadeusz Owczarek

    Tadeusz Owczarek , 13.09.2015

    ŁAŁ, paluszki lizać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Kazimierczak

    Janusz Kazimierczak , 13.09.2015

    Ja też zdecydowanie należę do "bractwa kurkowego ".

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Gęborys

    Anna Gęborys , 13.09.2015

    przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Płaźnik

    Grażyna Płaźnik , 13.09.2015

    Jestem ciagle na glodzie!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julia Bialk

    Julia Bialk , 13.09.2015

    ale smieszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Błaszczak

    Anna Błaszczak , 13.09.2015

    pycha....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysiek Nogal

    Krzysiek Nogal , 13.09.2015

    tylko skad tu kutki wziąć

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hiacyntus Nikiel

    Hiacyntus Nikiel , 13.09.2015

    A te kurki mają mieć łebki ukręcone czy poderżnięte

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Koszarek

    Grażyna Koszarek , 13.09.2015

    Makaron mam , ale w lasach szalona pustka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Miedzianowski

    Jacek Miedzianowski , 13.09.2015

    Kurki po 50 zeta kg. Na bazarze. W lesie nikt ich nie widział

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adela Wacławczyk

    Adela Wacławczyk , 13.09.2015

    zrobiłam z makaronem ryżowym były pyszne...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Antoni Andrys

    Antoni Andrys , 13.09.2015

    Może koguciki?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daniel Lukianiuk

    Daniel Lukianiuk , 13.09.2015

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata van Brenk

    Małgorzata van Brenk , 13.09.2015

    50 zeta za kg... Pyszne są oczywiście.

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świderki z kiełbasą i kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świderki z kiełbasą i kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świderki z kiełbasą i kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świderki z kiełbasą i kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świderki z kiełbasą i kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świderki z kiełbasą i kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świderki z kiełbasą i kurkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świderki z kiełbasą i kurkami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Nudle z patelni po chińsku
czas przygotowania
25 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Świderki z kiełbasą i kurkami Świderki z kiełbasą i kurkami

Przygotowując dania makaronowe, kucharze często inspirują się przepisami pochodzącymi z Italii. W końcu to włoska kuchnia jest kojarzona jako ojczyzna makaronu i niewyczerpalne źródło pomysłów na ich podanie. Tym razem jednak proponujemy makaron z kiełbasą i kurkami, w którym zdecydowanie mocniej wyczujemy nuty lokalnych składników. Zadbają o to leśne grzyby i aromatyczna kiełbasa jałowcowa.

Dla kogo?

Cenisz sobie lokalne smaki i produkty? W takim razie świderki z kiełbasą i kurkami z pewnością będą mogły wylądować na liście twoich ulubionych potraw. Już podczas pracy w kuchni będziesz cieszyć się niezrównanym aromatem dania, a degustacja makaronu z kiełbasą i kurkami zamieni się w wyśmienitą ucztę. Leśne inspiracje okażą się strzałem w dziesiątkę!

Na jaką okazję?

Potrawy z makaronem w roli głównej słyną jako sposób na szybkie przygotowanie posiłku. Nie inaczej jest w przypadku dania, w którym królują kurki z kiełbasą. Wystarczy, że wygospodarujesz pół godziny. Tylko tyle dzieli cię od wybornego posiłku, którym zachwycą się wszyscy domownicy.

Czy wiesz, że?

Do oczyszczenia świeżych kurek z zabrudzeń (przede wszystkim piasku i ziemi) przyda się szczoteczka. Grzyby nie powinny być bowiem długo namaczane w wodzie. Tracą przez to swoją chrupką strukturę i stają się gumowate, a co za tym idzie – nie smakują już zbyt dobrze.

Dla urozmaicenia:

Do makaronu z kurkami i kiełbasą możesz wykorzystać także tagliatelle lub kokardki. Jeśli masz ochotę na hiszpański akcent, kiełbasę jałowcową zamień na chorizo – również pasuje znakomicie do kurek z kiełbasą.