
Składniki
200 gramów
1 opakowanie
150 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 szczypta
5 łyżek
2 sztuki
100 mililitrów
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente według zaleceń na opakowaniu.

Krok 2
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż posiekany czosnek oraz cebulę.

Krok 3
Po chwili dodaj kiełbasę pokrojoną w plastry oraz oczyszczone i wysuszone kurki. Dosyp szczyptę papryki.

Krok 4
Kiedy całość się zarumieni, wlej bulion oraz Fix Knorr wymieszany ze śmietaną.

Krok 5
Dodaj do sosu makaron oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość gotuj, aż wszystkie składniki się połączą i sos zgęstnieje.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Kurczak w sosie kurkowym Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Świderki z kiełbasą i kurkami
Przygotowując dania makaronowe, kucharze często inspirują się przepisami pochodzącymi z Italii. W końcu to włoska kuchnia jest kojarzona jako ojczyzna makaronu i niewyczerpalne źródło pomysłów na ich podanie. Tym razem jednak proponujemy makaron z kiełbasą i kurkami, w którym zdecydowanie mocniej wyczujemy nuty lokalnych składników. Zadbają o to leśne grzyby i aromatyczna kiełbasa jałowcowa.
Dla kogo?
Cenisz sobie lokalne smaki i produkty? W takim razie świderki z kiełbasą i kurkami z pewnością będą mogły wylądować na liście twoich ulubionych potraw. Już podczas pracy w kuchni będziesz cieszyć się niezrównanym aromatem dania, a degustacja makaronu z kiełbasą i kurkami zamieni się w wyśmienitą ucztę. Leśne inspiracje okażą się strzałem w dziesiątkę!
Na jaką okazję?
Potrawy z makaronem w roli głównej słyną jako sposób na szybkie przygotowanie posiłku. Nie inaczej jest w przypadku dania, w którym królują kurki z kiełbasą. Wystarczy, że wygospodarujesz pół godziny. Tylko tyle dzieli cię od wybornego posiłku, którym zachwycą się wszyscy domownicy.
Czy wiesz, że?
Do oczyszczenia świeżych kurek z zabrudzeń (przede wszystkim piasku i ziemi) przyda się szczoteczka. Grzyby nie powinny być bowiem długo namaczane w wodzie. Tracą przez to swoją chrupką strukturę i stają się gumowate, a co za tym idzie – nie smakują już zbyt dobrze.
Dla urozmaicenia:
Do makaronu z kurkami i kiełbasą możesz wykorzystać także tagliatelle lub kokardki. Jeśli masz ochotę na hiszpański akcent, kiełbasę jałowcową zamień na chorizo – również pasuje znakomicie do kurek z kiełbasą.