Orkiszowe świderki z cukinią i kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Orkiszowe świderki z cukinią i kurczakiem

Autor: Bernadetta

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

100 mililitrów

1 sztuka

3 łyżki

1 sztuka

3 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka dokładnie czyścimy, kroimy w cienkie paski, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Gdy będzie rumiana, dodajemy obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę.

Krok 2

Marchew obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cukinię dokładnie myjemy, wydrążamy miękki miąższ i również ścieramy na tarce. Dodajemy do podsmażonej piersi.

Krok 3

Kostkę rosołową oraz grzybową rozpuszczamy w około 1/2 szklanki wody, wlewamy do pozostałych składników. Po 2-3 minutach dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku pieprzem.

Krok 4

Ściągamy z ognia, dodajemy dokładnie umyty i drobno posiekany koperek.

Krok 5

Makaron gotujemy około 4-5 minut we wrzątku z dodatkiem kostek Rosołu z kury Knorr, odcedzamy, wykładamy na talerz. Posypujemy tartym parmezanem, polewamy sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Orkiszowe świderki z cukinią i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Orkiszowe świderki z cukinią i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Orkiszowe świderki z cukinią i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Orkiszowe świderki z cukinią i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Orkiszowe świderki z cukinią i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Orkiszowe świderki z cukinią i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Orkiszowe świderki z cukinią i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Orkiszowe świderki z cukinią i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej