
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
1 łyżeczka
150 gramów
1 łyżka
500 mililitrów
1 słoik
200 gramów
1 sztuka
100 gramów
5 sztuk
1 pęczek
50 gramów
1 sztuka
4 łyżki
10 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś z indyka natrzyj przyprawą rozmieszaną z olejem. Mięso zawiń w folię aluminiową odstaw na 12 godzin do lodówki. Po tym czasie mięso wstaw do nagrzanego do 175 °C piekarnika na około 40 minut – sprawdź czy się upiekło jeśli zachodzi taka potrzeba przedłóż pieczenie 10- 20 minut zależeć to będzie od wielkości piersi. Upieczonego indyka wystudź pokrój w cienkie plastry.

Krok 2
Naczynie z sokami w którym piekła się indyk podlej winem dodaj rodzynki chwilę pogotuj tak aby wszystkie smaki przeszły do wina. Wywar przedrzeć przez lnianą ściereczkę połącz z żelatyną odstaw do wystygnięcia. Rodzynki zachowaj do farszu.

Krok 3
Ugotuj jaja na twardo posiekaj drobno nożem, posiekaj natkę pietruszki ( trochę zostaw do dekoracji) Orzechy zalej wrzątkiem odstaw na 10 minut po tym czasie odsącz je i posiekaj drobno nożem. W misce połącz jaja, część majonezu, rodzynki, orzechy i natkę pietruszki. Farsz dopraw do smaku pieprzem i jeśli zachodzi taka potrzeba szczyptą soli.

Krok 4
Brzoskwinie z puszki pokrój w plastry winogrona przetnij na pół usuń z nich pestki.

Krok 5
Na płat upieczonego indyka nałóż łyżkę farszu. Płat zroluj ułóż go na liściu cykorii całość włóż w mały liść sałaty rzymskiej. Na wierzchu roladki połóż kilka plastrów brzoskwini , zrób rozetkę z majonezu , udekoruj połówką winogrona i natka pietruszki. Gotowe porcje rozłóż na półmisku zalej galaretą z malagi. Odstaw do lodówki aż galareta zastygnie.


Dobra rada:
Do farszu możesz dodać też inne zioła np. bazylię , wykorzystać suszone pomidory.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Indyk z orzechami w maladze
Szukasz pomysłu na danie z indyka? Mamy coś dla ciebie! Indyk z dodatkiem owoców, deserowego wina i garści orzechów mięso nabierze zupełnie nowego smaku. Nie wierzysz? Przekonaj się! Przygotuj indyka z orzechami w maladze. Idziemy o zakład, że na długo zapamiętasz ten przepis.
Dla kogo?
Dla miłośników różnorodnych smaków na talerzu. Ostro i słodko jednocześnie? Szaleństwo w kuchni to podstawa!
Na jaką okazję?
Indyk z orzechami w maladze to świetna propozycja na przekąskę. Smakuje wybornie, zwłaszcza w towarzystwie hiszpańskiej muzyki.
Czy wiesz, że?
Malaga to słodkie wino pochodzące z Hiszpanii, a ściślej z regionu Andaluzja. Charakteryzuje się gęstą konsystencją i słodkim aromatem. Niektórzy twierdzą, że jego smak przypomina oblane w karmelu rodzynki.
Dla urozmaicenia:
Do farszu możesz też dodać inne zioła, np. bazylię, lub wykorzystać suszone pomidory.