
Składniki
2 sztuki
0.5 szklanki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
100 gramów
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
2 łyżki
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie warzywa oczyść i drobno pokrój. Białą część trawy cytrynowej posiekaj. Czosnek obierz z łupinek i mocno rozdrobnij. Limonkę wyszoruj, wytrzyj, a następnie zetrzyj skórkę na mniejszych oczkach tarki. Imbir podziel na mniejsze części, obierz i również zetrzyj lub bardzo drobno posiekaj. Brokuł podziel na niewielkie różyczki.

Krok 2
Filety obierz z błon, umyj, osusz, pokrój w kostkę i skrop sokiem z limonki. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, a gdy tłuszcz będzie gorący, wrzuć mięso i usmaż na złoty kolor. Gdy piersi nabiorą złocistej barwy, dodaj rozdrobnione warzywa oraz trawę cytrynową, a całość smaż przez około 6 minut, często mieszając.

Krok 3
W trakcie smażenia wszystkie składniki dopraw czosnkiem, skórką limonki, imbirem oraz przyprawą uniwersalną Knorr. Następnie zmniejsz ogień i duś przez około 20 minut pod przykryciem.

Krok 4
W garnuszku wymieszaj wodę z kostką Bulionową na włoszczyźnie Knorr, sosem rybnym oraz sosem sojowym. Powstały płyn odstaw, dopóki trochę nie ostygnie.

Krok 5
Do chłodnego wywaru dodaj jajka oraz mąkę, a całość roztrzep widelcem, na jednolitą masę.

Krok 6
Na rozgrzanym na patelni z dodatkiem oleju usmaż kolejno 2 omlety. Razem z nadzieniem składaj je w koperty. Resztę farszu ułóż na wierzchu. Całą potrawę tuż przed podaniem udekoruj posiekaną dymką.


Dobra rada:
Jeśli przepadasz za pikantnymi smakami, podczas przygotowywania omletu, do pokrojonych warzyw dodaj więcej drobno siekanej chili lub szczyptę mielonej ostrej papryki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Omlet tajski
Masz ochotę na rozpływające się w ustach danie jajeczne z dodatkiem świeżych warzyw i aromatycznych przypraw? Sprawdź nasz przepis na tajski omlet z nadzieniem jarzynowym, którego wyjątkowy smak rozpieszcza kubki smakowe i przenosi myślami w dalekie, egzotyczne kraje. Pachnący imbir, subtelna trawa cytrynowa, sos sojowy, czosnek, papryczka chili i podsmażone na złoty kolor kawałki kurczaka… ten przepis jest skazany na sukces!
Dla kogo?
Omlet tajski to idealna propozycja dla wszystkich lubiących zjeść śniadanie dodające energii na cały aktywnie spędzany dzień. Egzotyczne nuty smakowe sprawiają, że danie znika z talerza w kilka minut.
Na jaką okazję?
Choć tajski omlet z nadzieniem mięsno-warzywnym najlepiej się sprawdzi na rodzinne śniadanie albo późny podwieczorek, nic nie stoi na przeszkodzie, by się nim delektować również w czasie obiadu lub romantycznej kolacji.
Czy wiesz, że?
Imbir jest uprawiany w Azji od ponad 3000 lat, a przez pewien czas był nawet środkiem płatniczym w basenie Morza Śródziemnego. Obecnie jest używany nie tylko jako ważny dodatek do wielu potraw i mieszanek przyprawowych, ale także uważa się go za roślinę o właściwościach prozdrowotnych mającą korzystny wpływ m.in. na układ trawienny, krążenia oraz odpornościowy.
Dla urozmaicenia:
Przepis na tajski omlet można dowolnie modyfikować, dodając wybrane warzywa, świeże kiełki lub posiekane zioła. Potrawa będzie bardziej sycąca, gdy zaserwujesz ją z dodatkiem ryżu oraz sałatki np. z kapusty lub pomidorów i ogórka. Smacznego!