Śródziemnomorski omlet ze smażoną brukselką
łatwe
19 osób zapisało

Składniki
10 sztuk
2 łyżki
1 łyżka
1 gram
1 gram
2 sztuki
2 łyżki
4 łyżki
1 szczypta
6 sztuk
8 sztuk
1 sztuka
1 gram
6 listki
2 łyżki
4 plastry
2 plastry
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój cebulę i suszone pomidory w kostkę. Na maśle podsmaż cebulę, następnie dodaj przekrojone na połówki brukselki i dopraw wszystkimi przyprawami.
Krok 2
Białka jaja ubij na sztywno, dodają w trakcie sól. Następnie dodaj żółtka, mleko i mąkę i wymieszaj. Dodaj pokojoną w kosteczkę szynkę, żółty ser i pomidory suszone.
Krok 3
Rozgrzej olej na patelni i wylej ciasto. Następnie wrzuć na ciasto brukselkę i świeże połówki pomidorków koktajlowych. Smaż na małym ogniu ok. 3 minuty bez przykrycia i 2 pod przykryciem zarówno z jednej jak i z drugiej strony/ możesz też po 2 minutach smażenia wsadzić patelnię do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
Krok 4
Podawaj ze świeżą bazylią i parmezanem. Możesz zrobić także domowy sos czosnkowy i posmarować nim omlet.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa pikantna grubo mielona Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej