Frittata z pieczarkami i karczochami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Frittata z pieczarkami i karczochami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
97 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

52 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

117 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

8 sztuk

2 łyżki

10 sztuk

1 sztuka

2 sztuki

0.5 pęczka

2 łyżki

1 sztuka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i przekrój na kilka większych kawałków.

Frittata z pieczarkami i karczochami - Krok 1

Krok 2

Na grillu smaż karczochy oraz kawałki papryki. Gdy warzywa zrobią się rumiane, odstaw je do ostygnięcia i następnie pokrój w paski.

Frittata z pieczarkami i karczochami - Krok 2

Krok 3

Pieczarki pokrój na plasterki, a cebulę i czosnek posiekaj. Wszystko podsmaż na rozgrzanym oleju.

Frittata z pieczarkami i karczochami - Krok 3

Krok 4

Jajka dokładnie roztrzep. Dodaj starty parmezan oraz roztartą kostkę Knorr.

Frittata z pieczarkami i karczochami - Krok 4

Krok 5

Wlej masę jajeczną na patelnię, dodaj karczochy, paprykę i posiekaną natkę pietruszki.

Frittata z pieczarkami i karczochami - Krok 5

Krok 6

Wstaw patelnię do nagrzanego piekarnika lub opiekacza i poczekaj, aż jajka się zetną. Następnie wyłóż omlet na deskę. Fritattę pokrój na mniejsze kawałki (trójkąty) i podawaj.

Frittata z pieczarkami i karczochami - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Frittata z pieczarkami i karczochami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Frittata z pieczarkami i karczochami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Frittata z pieczarkami i karczochami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Frittata z pieczarkami i karczochami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Frittata z pieczarkami i karczochami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Frittata z pieczarkami i karczochami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Frittata z pieczarkami i karczochami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Frittata z pieczarkami i karczochami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Frittata z pieczarkami i karczochamiFrittata z pieczarkami i karczochami

Frittata to rodzaj włoskiego omletu, który możesz zaserwować zarówno na lunch, jak i na kolację. Jest ona także bardzo dobrym dodatkiem do mięs serwowanych podczas obiadu. Frittatę podaje się również z dodatkiem ugotowanych ziemniaków – po zmieszaniu wszystkich składników całość należy zalać jajkami, posypać serem żółtym i przez kilka minut zapiekać w piekarniku. Doskonale smakuje ona zarówno na ciepło, od razu po przygotowaniu, jak i na zimno. Świetnie sprawdzi się w sytuacji, gdy chcesz zrobić porządek w lodówce – do jej przygotowania możesz wykorzystać bowiem niemalże wszystkie ulubione dodatki – szynkę, pieczarki, ser żółty oraz ulubione warzywa, zioła czy cebulę. Bardzo dobrze będzie smakować połączenie jajek, pieczarek oraz karczochów z dodatkiem papryki, cebuli i czosnku. Aby uzyskać frittatę idealną, pamiętaj, aby mocno ubić jajka tak, by była ona wysoka i puszysta.