Calzonne z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Calzonne z kurczakiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

1 szczypta

1 łyżeczka

1 łyżka

200 mililitrów

1 sztuka

1 szczypta

400 gramów

60 gramów

3 łyżki

1 szczypta

1 łyżeczka

30 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W ciepłym, posłodzonym mleku rozpuść drożdże, odstaw na chwilę.

Krok 2

Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj posiekane na kawałki masło, posól i dodaj olej, wlej zaczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto. Gotowe odstaw na 20 minut. Po tym czasie podziel je na cztery części, każdą rozwałkuj na kształt koła.

Krok 3

Cebulę posiekaj, kurczaka pokrój w kostkę, a mozzarellę w plastry. Na maśle podsmaż cebulę, dodaj pierś z kurczaka, duś około 5 minut.

Krok 4

Dodaj musztardę, dopraw ewentualnie solą i pieprzem. Odstaw z kuchenki, dodaj odsączoną z zalewy kukurydzę.

Krok 5

Każdy placek posmaruj sosem pomidorowym, posyp bazylią, tymiankiem i oregano, na połowie ułóż kurczaka z cebulą i kukurydzą, na wierzchu ułóż mozzarellę.

Krok 6

Złóż placek na pół (kształt dużego pieroga), sklej brzegi, wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Krok 7

Piecz w nagrzanym do 180 piekarniku przez 30 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Calzonne z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Calzonne z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Calzonne z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Calzonne z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Calzonne z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Calzonne z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Calzonne z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Calzonne z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Szynka w galarecie
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej