Pieczony kurczak w marynacie ze słodkiej papryki i czosnku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony kurczak

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżeczka

2 sztuki

3 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Starty na tarce czosnek łączymy z przyprawami i olejem. Tak powstałą marynatą nacieramy kurczaka i wstawiamy go do lodówki na 24 godziny.

Krok 2

Po tym czasie kurczaka wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 2 godziny pod przykryciem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony kurczak - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Klopsy w sosie koperkowym
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony kurczakPieczony kurczak

To jedna z najprostszych i najpopularniejszych wersji przyrządzenia kurczaka, która sprawdzi się jako obiad lub ciepła kolacja. Mięso naciera się przygotowaną z czosnku, oleju oraz przypraw marynatą i odstawia na dwadzieścia cztery godziny. Potem należy włożyć kurczaka do piekarnika i upiec. Jego skórka jest chrupiąca, a wnętrze delikatne i zarazem wyraziste, dzięki długiemu marynowaniu. Możesz do niego podać swoją ulubioną sałatkę, np. ziemniaczaną lub z sałaty lodowej. Pasować będzie również wariant z sezonowych warzyw, sera i pestek słonecznika lub dyni. Mięso możesz też wykorzystać do stworzenia smacznej przekąski, np. przygotować sałatkę z drobiowym dodatkiem lub zawinąć kawałki kurczaka w tortillę z warzywami. Ewentualnie  możesz też zapiec danie z pieczarkami i jajeczną masą w wytrawnych tartaletkach. Pieczonego kurczaka serwuj na obiad razem z warzywami na ciepło, lub na drugie śniadanie w pracy – wtedy pokrój go na kawałki i umieść w kanapce razem z ulubionym sosem. Zapoznaj się z naszym przepisem i przygotuj to smaczne i uniwersalne danie.