Pieczony kurczak z szałwią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony kurczak z szałwią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
88 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

42 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

2 łyżki

1 pęczek

1 łyżeczka

1 szklanka

8 sztuk

2 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przyprawę Knorr wymieszaj z 2 łyżkami wody, sokiem z cytryny, jogurtem, pieprzem, porwanymi liśćmi szałwii oraz musztardą. Przygotowanym sosem zalej kurczaka.

Pieczony kurczak z szałwią - Krok 1

Krok 2

Cebule szalotki obierz i przekrój na pół. Kurczaka wraz z całą marynatą przełóż do rękawa do pieczenia. Dodaj cebule.

Pieczony kurczak z szałwią - Krok 2

Krok 3

Zamknij szczelnie woreczek i piecz w temperaturze 170°C przez 1,5 godziny. Po tym czasie zwiększ temperaturę do 190°C i piecz przez kolejne 30 minut.

Pieczony kurczak z szałwią - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony kurczak z szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony kurczak z szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony kurczak z szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony kurczak z szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony kurczak z szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony kurczak z szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony kurczak z szałwią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony kurczak z szałwią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony kurczak z szałwiąPieczony kurczak z szałwią

Zioła potrafią odmienić smak każdego dania. Szałwia jest delikatnie pikantna i korzenna – już niewielka jej ilość nadaje potrawie wyrazistości. Przygotowany z jej dodatkiem kurczak jest dość pikantny i soczysty. To dobra propozycja na zaserwowanie mięsa drobiowego z gęstym wyrazistym sosem. Na początek kurczaka oczyść i w dużej misce zalej marynatą z soku z cytryny, wody, jogurtu, pieprzu cayenne, liści szałwii, musztardy oraz przypraw. Dorzuć jeszcze cebulę i całość umieść w woreczku do pieczenia, a następnie włóż do piekarnika. Do tak przygotowanego kurczaka z szałwią pasują zwłaszcza kopytka i kluski śląskie. Doskonale komponuje się z nim również ryż. Także drobne pszenne bułki z sezamem dobrze uzupełnią soczyste mięso. Do dekoracji całości wykorzystaj świeże zioła. Posyp danie np. liśćmi szałwii, ozdabiając je też pomidorkami koktajlowymi i cząstkami cytryny. Podaj do tego sałatkę na bazie świeżego szpinaku. Sprawdź, czy pachnący ziołami kurczak zasmakuje i Tobie! Z przepisu dowiesz się, jak go zrobić.