Kotlety cielęce przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotlety cielęce

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
20 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

114 osób wydrukowało

Pobierz pdf

170 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 sztuka

3 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

50 gramów

80 gramów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso wyżyłować, pokroić w kawałki i przepuścić przez maszynkę razem z bułką namoczoną w wodzie.

Kotlety cielęce - Krok 1

Krok 2

Wymieszać mięso z jajkiem, przyprawą Knorr i pieprzem.

Kotlety cielęce - Krok 2

Krok 3

Mięso podzielić na równe części i formować podłużne kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.

Kotlety cielęce - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Do masy mięsnej można dodać posiekaną natkę pietruszki oraz zeszklona, pokrojoną w kostkę cebulę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety cielęce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety cielęce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety cielęce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety cielęce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety cielęce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety cielęce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety cielęce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety cielęce - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety cielęceKotlety cielęce

Cielęcina to jedno z najdelikatniejszych i najwykwintniejszych mięs, a przygotowane na jej bazie potrawy będą idealne na odświętny posiłek. Zapoznaj się z naszym przepisem, aby przyrządzić doskonałe mielone kotlety cielęce. Będziesz do nich potrzebować świeżej cielęciny, którą należy pokroić na kawałki, a następnie zmielić w maszynce. Razem z mięsem zmiel także namoczoną wcześniej w wodzie bułkę, np. kajzerkę. Cielęcinę wymieszaj z jajkiem, przyprawą uniwersalną oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smak kotletów możesz także wzbogacić dodatkiem drobno posiekanej natki pietruszki lub pokrojonej w kostkę i zeszklonej cebulki. Z mięsnej masy uformuj dość duże, podłużne kotlety, obtaczaj je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju. Po zdjęciu z patelni, kotlety układaj na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Najodpowiedniejszym dodatkiem do tej potrawy będzie ziemniaczane purée lub ziemniaki z wody oraz gotowana marchewka z groszkiem, ewentualnie buraczki na ciepło. Smacznego!