Kurczak po polsku faszerowany nadzieniem: przepis | Przepisy.pl pixel

Kurczak po polsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

31

heart
356 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

382 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

474 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

20 gramów

500 gramów

2 sztuki

300 mililitrów

4 sztuki

100 gramów

0.5 pęczka

1 łyżeczka

5 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj kurczaka, natrzyj go przyprawą Knorr, również w środku, i pozostaw na godzinę w lodówce.

Kurczak po polsku - Krok 1

Krok 2

Oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj z żółtkami, dodaj namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, roztartą wątróbkę i drobno pokrojone serce.

Kurczak po polsku - Krok 2

Krok 3

Ubij z białek pianę. Farsz wymieszaj z posiekaną natką pietruszki, ubitym białkiem, solą i majerankiem.

Kurczak po polsku - Krok 3

Krok 4

Gotowym farszem napełnij kurczaka i zaszyj otwór. Piekarnik nastaw na 170°C i piecz kurczaka około 1,5 godziny, gdy zacznie się rumienić, skrapiaj od czasu do czasu łyżką zimnej wody.

Kurczak po polsku - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Barbara Bomba

    Barbara Bomba , 31.05.2020

    Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak po polsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak po polsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak po polsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak po polsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak po polsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak po polsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak po polsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak po polsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak po polskuKurczak po polsku

Kurczak faszerowany po polsku to danie, które robi wrażenie! Sekret jego smaku kryje się w odpowiednio przygotowanym nadzieniu. Wykorzystaj do niego serce i wątróbki z kurczaka. Dla wzmocnienia aromatu nadzienia do kurczaka po polsku użyj posiekanej natki pietruszki lub liści innych ziół, np. majeranku i tymianku. Aby farsz był gęsty i puszysty, dodaj do niego jajka. Żółtka utrzyj z tłuszczem i połącz z bułką namoczoną w mleku. Białka natomiast ubij na sztywną pianę i połącz ze składnikami pod koniec mieszania. Całego kurczaka nadziewanego po polsku przed faszerowaniem natrzyj pikantną przyprawą. Oto skrót przepisu na kurczaka po polsku – by poznać szczegóły, zajrzyj do naszej receptury, w której wszystko wyjaśniamy krok po kroku.

Dla kogo?

Zdarzyło ci się spotkać z opiniami, że drób to mało ciekawe mięso? Za sprawą kurczaka nadziewanego po polsku przekonasz każdego niedowiarka, że może smakować niebanalnie i wyglądać jak potrawa, która wyszła spod ręki profesjonalnego szefa kuchni.

Na jaką okazję?

Faszerowane mięso to świetny sposób na wystawne danie. Zainspiruj się i przygotuj kurczaka po polsku, gdy organizujesz świąteczny posiłek dla całej rodziny. Przedstawiciele wszystkich pokoleń będą zachwyceni!

Czy wiesz, że?

Dla ułatwienia sobie pracy nad kurczakiem z nadzieniem po polsku, sięgnij po gotową propozycję do mięs z pieprzem kajeńskim, rozmarynem i kolendrą. Piecz w rozgrzanym do 170° C piekarniku, od czasu do czasu skraplając kurczak po polsku wodą, aby uzyskać chrupiącą i złocistą skórkę.

Dla urozmaicenia:

Kurczaka faszerowanego po polsku podawaj na ciepło z dodatkiem podpieczonych ziemniaków, frytek lub purée. Z daniem smacznie skomponuje się również sałatka ze świeżych warzyw – pomidorów i papryki.