Pieczony kurczak z salsą guacamole przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony kurczak z salsą guacamole

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
118 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

77 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

0.5 opakowania

3 sztuki

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

1 sztuka

4 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso dokładnie umyj i osusz. Przyprawę Knorr wymieszaj z olejem, łyżką wody i natrzyj nim mięso.

Pieczony kurczak z salsą guacamole   - Krok 1

Krok 2

Kurczaka wraz z marynatą przełóż do torebek do pieczenia. Następnie zamknij szczelnie i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez 40 minut.

Pieczony kurczak z salsą guacamole   - Krok 2

Krok 3

Przygotuj guacamole: awokado obierz, pozbądź się pestki i przełóż do miski. Następnie rozgnieć widelcem na pastę.

Pieczony kurczak z salsą guacamole   - Krok 3

Krok 4

Cebulę oraz pomidory pokrój w drobną kostkę, a kolendrę posiekaj. Dodaj wszystko do awokado.

Pieczony kurczak z salsą guacamole   - Krok 4

Krok 5

Wyciśnij sok z cytryny do miseczki i dodaj zawartość opakowania sosu sałatkowego Knorr. Wymieszaj dokładnie i wlej sos do awokado. Wymieszaj, aż powstanie gęsta pasta.

Pieczony kurczak z salsą guacamole   - Krok 5

Krok 6

Tortillę przyrumień z obu stron na suchej patelni.

Pieczony kurczak z salsą guacamole   - Krok 6

Krok 7

Upieczonego kurczaka przełóż ostrożnie na talerz. W małej miseczce połóż obok sos guacamole, kawałki porwanej tortilli oraz łyżkę gęstej śmietany. Danie możesz udekorować cząstkami cytryny i listkami kolendry.

Pieczony kurczak z salsą guacamole   - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony kurczak z salsą guacamole   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony kurczak z salsą guacamole   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony kurczak z salsą guacamole   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony kurczak z salsą guacamole   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony kurczak z salsą guacamole   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony kurczak z salsą guacamole   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony kurczak z salsą guacamole   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony kurczak z salsą guacamole   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Calzone
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony kurczak z salsą guacamole  Pieczony kurczak z salsą guacamole

To pyszne pikantne danie przywodzi na myśl meksykańską kuchnię. Pieczony kurczak z salsą guacamole stanowi połączenie soczystego drobiowego mięsa o głębokim czosnkowym smaku i delikatnej pasty z awokado. Do jej przyrządzenia potrzebujesz, oczywiście, dojrzałego owocu awokado, a także pomidorów, czerwonej cebuli oraz przypraw. Ta delikatnie kwaśna mieszanka dobrze komponuje się z pikantnym mięsem. Upieczony w specjalnych woreczkach kurczak zachowuje bogactwo smaku i jest dobrą propozycją nie tylko na obiad, ale i wieczorną przekąskę. Podawaj go z podsmażoną na patelni chrupiącą tortillą. Pieczony kurczak z salsą guacamole będzie smaczny, jeśli dołączysz do niego także ryż, pieczone ziemniaki lub pieczywo. Z dodatków warzywnych sprawdzi się natomiast sałatka, np. z czerwoną fasolą, serem żółtym, kapustą pekińską, kukurydzą i ostrym sosem. Do dekoracji potrawy wykorzystaj cząstki cytryny lub limonki oraz świeżą kolendrę. Jeśli szukasz propozycji na danie inspirowane kuchnią meksykańską, podany przepis z pewnością przypadnie Ci do gustu.