
Składniki
500 gramów
2 sztuki
3 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czosnek przeciskamy przez praskę, cebule bardzo drobno siekamy. Mięso razem z przyprawami, cebulą, czosnkiem, winem dokładnie mieszamy i w woreczku wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin.
Krok 2
Wyjmujemy z lodówki. Z mięsa formujemy cevapcici czyli kształt kiełbaski albo cygara.
Krok 3
Smarujemy patelnię grillową oliwą i pieczemy po około 5 minut z każdej strony. podajemy z sałatką.
Krok 4
Sałatka: Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na oleju. W misce mieszamy kukurydze, groszek, fasolkę posiekaną drobno papryczkę chilli i cebule. Musztardę, oliwę i sos knorr mieszamy na jednolity sos. Polewamy sałatkę, mieszamy.
Przepisy w Waszym wykonaniu

trudne
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cevapcici winne z sałatką
Dania kuchni bałkańskiej charakteryzują się wyjątkowym wyglądem i smakiem. Koniecznie przyrządź jedno z nich – cevapcici winne. Potrawa z tego przepisu przypominać może kiełbaski lub niewielkie kotleciki. Przygotujesz ją z mięsa mielonego – dobrze sprawdzi się wołowe, które z powodzeniem zastąpisz wieprzowym lub drobiowym. Aby danie zyskało intensywny smak, starannie wymieszaj je z drobno posiekaną cebulą, czosnkiem i pieprzem kajeńskim. Całość odstaw w chłodne miejsce, dzięki czemu poszczególne smaki przenikną się. Z tak przygotowanej masy uformuj kotleciki lub kiełbaski. Podsmaż je na patelni grillowej. Cevapcici podawaj z kolorową sałatką warzywną. Do jej przygotowania użyj fasoli, kukurydzy i zielonego groszku. Wymienione składniki koniecznie dopraw papryczką chili, musztardą, oliwą z oliwek i kompozycją świeżych lub suszonych ziół. W ten sposób podkreślisz smak potrawy. Gotową serwuj ze świeżym pieczywem. Przygotuj cevapcici według naszego przepisu i nie zapomnij podzielić się swoją opinią o tym daniu.