Chińskie pierożki dim sum - przepis: ciasto na parze | Przepisy.pl pixel

Chińskie pierożki Dim Sum

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

82

heart
698 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

939 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1948 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

50 gramów

0.5 łyżki

200 mililitrów

50 mililitrów

2 łyżki

300 gramów

10 sztuk

140 gramów

50 gramów

1 opakowanie

0.5 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszaj mąkę pszenną z solą i cukrem. Dodaj do niej wrzącej wody i dokładnie wymieszaj. Gdy ciasto trochę przestygnie dokładnie wyrób je rękoma na gładką masę. Jeśli będzie za twarde, dodaj jeszcze trochę wody. Gotowe ciasto powinno być dość miękkie i elastyczne. Zarobione ciasto włóż do miski i je zafoliuj. Odstaw na co najmniej 30 minut.

Chińskie pierożki Dim Sum - Krok 1

Krok 2

Powierzchnię stolnicy posyp mąka ziemniaczaną, kawałek ciasta zroluj w rękach na małą kulkę, a następnie dokładnie rozwałkuj na bardzo cienki placek około 10 cm średnicy. Każdy powstały placek delikatnie z wierzchu przesmaruj olejem.

Chińskie pierożki Dim Sum - Krok 2

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj ze 100ml wody i odstaw na około 10 minut.

Chińskie pierożki Dim Sum - Krok 3

Krok 4

Krewetki posiekaj nożem na bardzo drobne kawałki, posiekaj również kolendrę, szczypior i ostrą papryczkę. Imbir zetrzyj na tarce.

Chińskie pierożki Dim Sum - Krok 4

Krok 5

W dużej misce pomieszaj mięso z pędami bambusa, kiełkami, pozostałymi składnikami oraz dopraw przygotowanym wcześniej Fixem. Dopraw do smaku olejem sezamowym.

Chińskie pierożki Dim Sum - Krok 5

Krok 6

Farsz nałóż w rozwałkowane placki ciasta i składając krawędź do krawędzi zbieraj ściskając ze sobą poszczególne brzegi tak, aby powstały sakiewki.

Chińskie pierożki Dim Sum - Krok 6

Krok 7

Gotowe Dim Sumy ułóż w nakrytym bambusowym koszyku lub np. na sitku do mąki wyłożonym liśćmi kapusty tak, aby pierożki się nie posklejały. Całość umieść nad garnkiem z gotującą się wodą. Gotuj około 20 minut, po tym czasie sprawdź czy pierożki są już dobre.

Chińskie pierożki Dim Sum - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Gotowe Dim Sumy podawaj z sosem sojowym.

10

Opinie o przepisie

  • Pola

    Pola , 04.03.2025

    Wydaje się mi, że jest za dużo wody na taką ilość mąki. Mimo wyrabiania i dodawania dodatkowej mąki, wszystko się lepiło...

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Anna

    Anna , 26.01.2025

    Poprostu pycha!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Xd

    Xd , 09.03.2024

    Cudowne bardzo długo się robi ale warto od dziś będę robiła to na dłuższe dni

    Odpowiedz Odpowiedz
  • asdassd asda<>ssd

    asdassd asda<>ssd , 15.04.2023

    Super! Wyszły przepyszne,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabriela

    Gabriela , 12.08.2022

    Super! Wyszły przepyszne, troche się sporo robi ale bardzo łatwo, polecam :))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz BMW

    Janusz BMW , 14.05.2018

    super mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 27.09.2016

    Proszę spróbować ;) Wbrew pozorom pierożki nie są trudne do wykonania :) A po więcej inspiracji zapraszamy do naszego Magazynu. Pozdrawiamy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Palka

    Halina Palka , 27.09.2016

    Bardzo proste a jakie pyszne .Zrobilam raz a teraz mecza mie kiedy znowu beda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela Szczełuszczenko

    Izabela Szczełuszczenko , 27.09.2016

    Dla mnie za trudne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chińskie pierożki Dim Sum - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chińskie pierożki Dim Sum - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chińskie pierożki Dim Sum - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chińskie pierożki Dim Sum - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chińskie pierożki Dim Sum - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chińskie pierożki Dim Sum - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chińskie pierożki Dim Sum - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chińskie pierożki Dim Sum - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chińskie pierożki Dim SumChińskie pierożki Dim Sum

Dim sum, czyli chińskie pierożki, które można przyrządzać z różnego rodzaju nadzieniem, to smaczna orientalna przekąska serwowana zazwyczaj do herbaty. Z powodzeniem możesz jednak potraktować pierożki dim sum jako sposób na niebanalne danie główne. Kuchnia azjatycka cieszy się w Polsce coraz większą popularnością, więc warto wiedzieć, że nie sprowadza się wyłącznie do sajgonek i sushi. Zafunduj sobie egzotyczną podróż z przepisem na pierożki chińskie we własnej jadalni.

Dla kogo? Pierogomaniacy, zapraszamy na pokład! Ciasto na chińskie pierożki dim sum nie różni się od tego, które przygotowywane jest do zrobienia pierogów w ich najbardziej popularnej wersji. Brzmi zaskakująco? Mąka i przyprawy utworzą jednolitą masę za pomocą gorącej wody. Ciasto będzie bardziej elastyczne i lepiej się rozwałkuje po schłodzeniu, jeśli pozostawisz je w lodówce na około pół godziny. Ten czas wykorzystaj na przygotowanie mięsnego farszu do chińskich pierożków. Orientalne pierogi dim sum będą pyszną alternatywą dla popularnych w rodzimych kulinariach pierogów z mięsem, kapustą i grzybami czy ruskich.

Na jaką okazję? Doskonałym smakiem pierożków chińskich dim sum warto delektować się w towarzystwie, więc do posiłku zaproś znajomych. Będą zachwyceni różnorodnością farszu, skrywanego w delikatnym cieście. Oprócz dodatku krewetek i kiełków bambusa, nadzienie w przepisie na pierożki chińskie na parze swój posmak zawdzięcza przyprawom – szczypior oraz kolendra dodadzą mu wyrazistości. Z resztą składników na pierożki dim sum dobrze skomponuje się dodatek startej papryczki chili oraz świeżego imbiru. Z cienko rozwałkowanego ciasta wytnij okrągłe kształty i uformuj niewielkie sakiewki.

Czy wiesz, że? Układaj chińskie pierożki dim sum tak, aby się ze sobą nie stykały, dzięki czemu gotowe porcje nie będą posklejane, i ugotuj je na parze. To bardzo istotny zabieg, który odróżnia przepis na pierożki dim sum od dania znanego na wylot z polskich tradycji kulinarnych.

Dla urozmaicenia: Pierożki chińskie podawaj z sosem sojowym, ostrygowym albo słodko-pikantnym hoisin. Pierogi dim sum można jeść rękoma lub przy użyciu pałeczek. Przyjęcie w azjatyckim stylu jak się patrzy!