Łódeczki z łososiem - ziemniaczane z grilla: przepis | Przepisy.pl pixel

Opiekane łódeczki ziemniaczane z wędzonym łososiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

heart
268 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

713 osób wydrukowało

Pobierz pdf

793 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

4 plastry

1 sztuka

4 łyżki

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki przekrój wzdłuż na połówki, a następnie wydrąż je łyżką stołową – powstałe łódeczki oprósz przyprawą Knorr. Wydrążony miąższ pokrój w drobną kostkę.

Opiekane łódeczki ziemniaczane z wędzonym łososiem - Krok 1

Krok 2

Cukinię oraz cebulę pokrój również w drobną kostkę i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Zdejmij z ognia, dodaj miąższ z ziemniaków, pokrojonego drobno łososia oraz starty ser. Farsz dopraw do smaku i wymieszaj.

Opiekane łódeczki ziemniaczane z wędzonym łososiem - Krok 2

Krok 3

Przygotowanym farszem napełnij połówki ziemniaków i ułóż na aluminiowej tacce do grilla.

Opiekane łódeczki ziemniaczane z wędzonym łososiem - Krok 3

Krok 4

Łódeczki opiekaj ok. 10 minut uważając, aby nie przypaliły się.

Opiekane łódeczki ziemniaczane z wędzonym łososiem - Krok 4

Krok 5

W miseczce połącz sos czosnkowy Hellmann's z sosem Tabasco i wymieszaj. Gotowe łódeczki przełóż na półmisek i udekoruj kiełkami słonecznika. Podawaj z sosem Hellmann's Czosnkowym.

Opiekane łódeczki ziemniaczane z wędzonym łososiem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do farszu możesz dodać jeszcze np. czerwoną fasolę z puszki oraz świeżą kolendrę a Twoje danie nabierze meksykańskiego charakteru.

1

Opinie o przepisie

  • Karolina Domińska

    Karolina Domińska , 02.07.2016

    Kolejny przepis jarski ... Powtarzam wegetarianie nie jedzą ryb ! Łosoś to też ryba !

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Opiekane łódeczki ziemniaczane z wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Opiekane łódeczki ziemniaczane z wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Opiekane łódeczki ziemniaczane z wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Opiekane łódeczki ziemniaczane z wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Opiekane łódeczki ziemniaczane z wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Opiekane łódeczki ziemniaczane z wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Opiekane łódeczki ziemniaczane z wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Opiekane łódeczki ziemniaczane z wędzonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Opiekane łódeczki ziemniaczane z wędzonym łososiemOpiekane łódeczki ziemniaczane z wędzonym łososiem

Chrupiące łódeczki z cukinią, wędzonym łososiem oraz ostrym sosem czosnkowym są wykwintną przystawką, która sprawdzi się na wielu uroczystościach, w szczególności na eleganckich przyjęciach. Świetną bazą do tej przekąski będą upieczone w mundurkach ziemniaki. Przekrój je na połówki, a później wydrąż ich wnętrza za pomocą łyżki. Miąższ ziemniaczany pokrój w kosteczkę i przełóż do miski. Połącz go z podsmażonymi na oliwie kawałkami cukinii i cebuli. Pamiętaj także o startym długo dojrzewającym serze typu cheddar i drobno pokrojonym wędzonym łososiu. Dobrym dodatkiem do farszu będą np. wyraziste w smaku kapary. Wnętrze ziemniaczanych łódeczek posyp przyprawą do złotego kurczaka, a następnie umieść w nich nadzienie. Całość opiekaj na aluminiowej tacce do grilla, uważając na to, aby przekąski się nie przypaliły. Ziemniaczane łódeczki podawaj z aksamitnym sosem czosnkowym wymieszanym z kilkoma kroplami tabasco. W roli dekoracji sprawdzą się świeże kiełki słonecznika. Dzięki temu przepisowi przygotujesz perfekcyjną przekąskę – wypróbuj przy najbliższej okazji.