Złoty kurczak curry przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Złoty kurczak curry

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
106 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

60 osób wydrukowało

Pobierz pdf

147 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

10 sztuk

150 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 szklanka

1 sztuka

1 sztuka

50 mililitrów

0.5 sztuki

0.5 pęczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi pokrój w grubą kostkę. W miseczce wymieszaj jogurt, sok z limonki, połowę posiekanej kolendry oraz rozkruszonym rosołem Knorr. Całość dodaj do pokrojonego kurczaka i dobrze wymieszaj. Pozostaw na kilka minut.

Krok 2

Po tym czasie mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i zapiecz w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez 10-15 min.

Krok 3

W garnku przesmaż pokrojoną w paski cebulę, pieczarki pokrojone w cząstki oraz posiekany czosnek. Dodaj curry, przekrojoną na pół i lekko rozbitą tłuczkiem trawę cytrynową oraz posiekane chili. Następnie wlej 1 szklankę wody oraz śmietanę i zagotuj.

Krok 4

Mięso wyjmij z piekarnika i przełóż do garnka z gotującym się sosem. Całość dopraw do smaku, zagęść mąką ziemniaczaną rozrobioną z odrobiną wody i ponownie zagotuj. Gotowe danie posyp pozostałą kolendrą oraz posiekanym chili.

3

Opinie o przepisie

  • Zaciekawiony

    Zaciekawiony , 10.06.2022

    I gdzie ta trawa cytrynowa w tym przepisie ja się zapytowywuje???

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Krystian Lipka

    Krystian Lipka , 06.05.2017

    Rewelacja

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Złoty kurczak curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Złoty kurczak curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Złoty kurczak curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Złoty kurczak curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Złoty kurczak curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Złoty kurczak curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Złoty kurczak curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Złoty kurczak curry - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Złoty kurczak curryZłoty kurczak curry

Soczyste mięso drobiowe doprawione wyrazistym curry nabiera orientalnego charakteru. Nawiązujące do kuchni indyjskiej danie ma głęboki, delikatnie pikantny smak. Jeśli lubisz tego rodzaju potrawy, złoty kurczak curry to dla Ciebie dobra propozycja. Przyrządza się go z piersi drobiowych, które marynuje się w zalewie z jogurtu, soku z limonki, kolendry i pokruszonej kostki rosołowej. Tak przygotowane mięso piecze się w piekarniku. Decydujący wpływ na smak dania ma gęsty sos. Przygotuj go z pieczarek podsmażonych z cebulą i czosnkiem. Dopraw całość, wykorzystując chili, curry i kolendrę. Warzywa wymieszaj ze szklanką wody i śmietaną. Na koniec wystarczy dorzucić do sosu upieczone mięso, zagęścić mąką i przez jakiś czas dusić na małym ogniu. Złoty kurczak curry będzie doskonale smakował z ryżem lub pieczonymi ziemniakami. Na kolację możesz go zaserwować z kukurydzianymi bułkami. Chcesz uatrakcyjnić to danie? Dorzuć do niego paprykę, kukurydzę lub cukinię. Jeśli masz ochotę spróbować tej orientalnej potrawy, skorzystaj z podanego przepisu. Smacznego.