Indyjskie curry z roślinnymi kawałkami a'la „kurczak”
łatwe
32 osoby zapisały

Składniki
320 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 pęczek
400 gramów
100 mililitrów
1 łyżeczka
2 łyżeczki
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę. Imbir obierz i zetrzyj. Rozgrzej olej w rondlu i podsmaż składniki.
Krok 2
Po chwili smażenia dodaj przyprawy i poczekaj aż ich aromat się wydobędzie.
Krok 3
Teraz dodaj pomidory i napój kokosowy. Całość zagotuj, dopraw solą oraz pieprzem i zmiksuj blenderem ręcznym.
Krok 4
Na osobnej patelni podsmaż kawałki roślinnego a'la kurczaka. Jak będą rumiane dodaj je do sosu i całość duś na małym ogniu ok 10 minut. Podawaj z porwanymi listkami

Dobra rada:
Chlebek nann lub ryż (basmati) podawaj osobno.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Indyjskie curry z roślinnymi kawałkami a'la „kurczak”
Do smaków kuchni indyjskiej nie trzeba przekonywać tych z was, którzy cenią ponad wszystko bogaty aromat dań i ich głęboki smak. Jedną ze sztandarowych potraw indyjskich jest curry, przygotowywane w różnych wersjach. Jeśli preferujecie posiłki oparte wyłącznie o składniki roślinne, skorzystajcie z naszej propozycji na indyjskie curry z roślinnymi kawałkami à la kurczaka. Gwarantujemy, że danie to na stałe zagości na waszych stołach, zachwycając każdego! Co istotne – wystarczy 20 minut, aby przygotować to aromatyczne wegańskie curry z roślinnymi kawałkami a'la kurczaka. Smacznego!
Dla kogo?
Indyjskie curry w stylu wegańskim to propozycja dla entuzjastów smaków orientalnych oraz dań bogatych w aromatyczne przyprawy.
Na jaką okazję?
Curry wege z roślinnym kurczakiem świetnie sprawdzi się jako urozmaicenie menu obiadowego, ale także jako propozycja na ciepłą, rodzinną kolację czy lunch zabierany do pracy.
Czy wiesz, że?
Curry to nie tylko sos przygotowywany do mięs czy warzyw, ale także mieszanka orientalnych przypraw, bez której trudno wyobrazić sobie dania kuchni indyjskiej.
Dla urozmaicenia:
Indyjskie curry z kawałkami roślinnego à la kurczaka doskonale komponuje się z chlebkiem naan lub ryżem basmati. Pamiętajcie jednak, że dodatki te trzeba serwować osobno.