Spaghetti wegetariańskie bolognese: przepis na sos | Przepisy.pl pixel

Wegańskie spaghetti bolognese

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
152 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

44 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

90 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

200 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

150 gramów

400 gramów

1 łyżka

2 łyżki

2 szczypty

2 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz z łupin cebulę z czosnkiem. Umyj i wysusz paprykę oraz pomidorki koktajlowe.

Krok 2

Czerwoną paprykę podziel na części, dokładnie oczyść z nasion, a następnie pokrój w niewielką kostkę. Pomidory koktajlowe przekrój na pół. Cebulę i czosnek posiekaj.

Krok 3

Na dobrze rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę wraz z czosnkiem. Dorzuć czerwoną paprykę i smaż przez kolejne 3 minuty, mieszając od czasu do czasu.

Krok 4

Wlej pomidory z puszki, wlej 400 ml ciepłej wody, całość dopraw solą, pieprzem oraz suszonym oregano. Na koniec dodaj roślinne mięso mielone, kilkakrotnie zamieszaj i gotuj sos ok. 10 minut, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą, a sos zgęstnieje. Na końcu wsyp do sosu pomidorki koktajlowe i jeszcze raz delikatnie zamieszaj. Gotowy sos zdejmij z ognia. W międzyczasie ugotuj spaghetti zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.

Krok 5

Odcedzony makaron polej wciąż gorącym sosem. Udekoruj grubo siekaną, świeżą bazylią oraz płatkami drożdżowymi. Spaghetti bolognese wegańskie podawaj natychmiast po przygotowaniu.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli przepadasz za pikantnymi smakami, w trakcie gotowania sosu dodaj kawałek drobno siekanej papryczki chili. Zamiast płatków drożdżowych możesz dodać inną wegańską alternatywę sera.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegańskie spaghetti bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegańskie spaghetti bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegańskie spaghetti bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegańskie spaghetti bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegańskie spaghetti bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegańskie spaghetti bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegańskie spaghetti bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegańskie spaghetti bolognese - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wegańskie spaghetti bologneseWegańskie spaghetti bolognese

Gdyby zapytać Polaków, jaką wersję włoskiego makaronu znają najlepiej, bez wątpienia najczęściej pojawiającą się odpowiedzią byłoby właśnie bolognese. To pasta nie tylko prosta w wykonaniu, ale przede wszystkim wyjątkowo smaczna. Jeśli jednak spowszedniała wam klasyczna wersja z dodatkiem mielonego mięsa, spróbujcie wegańskiego spaghetti bolognese pełnego aromatycznych przypraw i świeżych ziół. Jest tak pyszne, szybkie i proste w wykonaniu, że może na stałe zagościć w waszym menu.

Dla kogo?

Dla każdego miłośnika pełnej aromatów kuchni włoskiej, który przepada za smakiem dojrzałych w słońcu pomidorów i świeżych ziół. Wegańskie spaghetti bolognese przypadnie do gustu także osobom poszukującym roślinnej alternatywy dla klasycznych potraw mięsnych.

Na jaką okazję?

Przede wszystkim na obiad – codzienny i świąteczny! Spaghetti bolognese wegańskie, z roślinnym mięsem mielonym świetnie sprawdzi się także podczas domowych imprez – niezależnie od ich charakteru.

Czy wiesz, że?

Najlepsze spaghetti uzyskacie, gotując go al dente, czyli tak, aby nitki były delikatnie twarde. Średni czas gotowania tego rodzaju makaronu wynosi 10-13 minut i jest zależny przede wszystkim od jego grubości.

Dla urozmaicenia:

Świeże chili jest świetnym dodatkiem do wegetariańskiego sosu bolońskiego, ponieważ całej potrawie dodaje odrobinę pikanterii. Wegańskie spaghetti bolognese można urozmaicić, dodając do sosu na początku smażenia pokrojoną w drobną kostkę marchewkę, paski kolorowej papryki lub plasterki niewielkich pieczarek. Życzymy smacznego!