Kurczak z warzywami z bazyliowym sosem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z warzywami z bazyliowym sosem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

13

heart
293 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

132 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

255 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

12 sztuk

1 sztuka

1 łyżka

10 łyżek

1 pęczek

2 łyżki

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W blenderze umieść listki bazylii, orzeszki oraz wodę i oliwę (6 łyżek). Wsyp zawartość opakowania Knorr, a następnie całość zmiksuj.

Krok 2

Pozostałą oliwę rozmieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz sokiem z cytryny. Piersi pokrój w cienkie paski, a cukinię w krążki.

Krok 3

Pokrojone składniki skrop marynatą, a następnie usmaż na rozgrzanej patelni, zaczynając od kurczaka.

Krok 4

Pod koniec smażenia dodaj jeszcze koktajlowe pomidorki i smaż 2 minuty. Gotowe danie wyłóż na półmisek i polej bazyliowym sosem. Podawaj z ziołowymi grzankami z bagietki.

2

Opinie o przepisie

  • A

    A , 01.07.2024

    Ile gramów kurczaka i cukinii?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z warzywami z bazyliowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z warzywami z bazyliowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z warzywami z bazyliowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z warzywami z bazyliowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z warzywami z bazyliowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z warzywami z bazyliowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z warzywami z bazyliowym sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z warzywami z bazyliowym sosem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kurczak po indyjsku
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak z warzywami z bazyliowym sosemKurczak z warzywami z bazyliowym sosem

Kremowy kurczak z warzywami i bazyliowym sosem przywołuje na myśl specjały kuchni włoskiej. Jest bardzo delikatny i wyrazisty zarazem. Na początek przygotuj sos bazyliowy, miksując blenderem m.in. listki bazylii, orzeszki pinii oraz przyprawy. Kurczaka i cukinię przed smażeniem skrop marynatą z oliwy, czosnku i soku z cytryny. Następnie usmaż mięso z cukinią. Dorzuć warzywo nieco później, aby zachowało jędrność i soczystość. Kilka minut przed końcem smażenia dołącz też pomidorki koktajlowe. Potrawę polej przed podaniem bazyliowym sosem i posyp startym parmezanem. Sprawdzi się także mozzarella. Udekoruj kurczaka z warzywami i bazyliowym sosem świeżymi ziołami. Serwuj go z grzankami przygotowanymi z bagietki. Jeśli chcesz wyostrzyć ich smak, posmaruj je przed włożeniem do piekarnika przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do kurczaka pasować będą również włoskie paluszki grissini. Potrawa z takimi dodatkami będzie wyśmienitym obiadem lub pyszną kolacją. Przekonaj się, jak łatwo ją przyrządzić. Więcej dowiesz się z podanego przepisu.