Sałatka ze szpinakiem w orientalnym stylu
łatwe
160 osób zapisało

Składniki
400 gramów
400 gramów
10 gramów
1 opakowanie
50 mililitrów
1 pęczek
50 mililitrów
1 sztuka
150 mililitrów
100 gramów
200 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś z kurczaka oczyść z żył i przerostów, rozetnij wzdłuż na dwie cieńsze części.

Krok 2
W misce wymieszaj kostkę rosołową z trzema łyżkami oleju i dodaj część posiekanej natki kolendry. W tak przygotowanej marynacie zanurz piersi z kurczaka.

Krok 3
Na patelni rozgrzej pozostały tłuszcz – piersi tuż przed smażeniem obtocz w ziarnie sezamowym.

Krok 4
Smaż mięso po około 4 minuty z każdej strony. Następnie przełóż je na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Krok 5
Na tej samej patelni obsmaż pokrojone w plastry grzyby.

Krok 6
Sos sałatkowy wymieszaj ze słodkim sosem sojowym i startym korzeniem imbiru. Dodaj olej sezamowy.

Krok 7
Szpinak umyj, osusz i odetnij końcówki. Tak przygotowane listki wymieszaj z dressingiem, pokrojoną w plastry czerwoną cebulą i podsmażonymi grzybami. Rozłóż na talerze. Sałatkę podawaj z kurczakiem. Do tego dania warto dodać płaty marynowanego imbiru i udekorować je ziarnami sezamu.


Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka ze szpinakiem w orientalnym stylu
Szpinak kojarzy się zazwyczaj z potrawami na ciepło. Tymczasem jego świeże listki mogą stać się podstawą smacznego dania. Sałatka ze szpinakiem w orientalnym stylu jest słodko-pikantna i bardzo wyrazista. Jej przygotowywanie zacznij od przyrządzenia mięsa. Kurczaka zamarynuj w zalewie z oleju, natki kolendry oraz przypraw. Obtocz go też w sezamie, co sprawi, że jego skórka po usmażeniu będzie chrupiąca. Na tej samej patelni podsmaż grzyby. Dobrze smakować będą zarówno pieczarki, jak i bardziej egzotyczne grzyby shitake albo popularne boczniaki. Gotowe ułóż na liściach szpinaku, dołącz do nich pokrojoną w plastry czerwoną cebulę oraz mięso. Sałatkę polej sosem z dodatkiem startego korzenia imbiru oraz słodkiego sosu sojowego. Ozdób ją marynowanym płatem imbiru. Potrawę serwuj z pieczywem lub waflami ryżowymi. Jeśli chcesz podać ją na obiad, dołącz miseczkę ugotowanego ryżu. Sprawdź, jak zrobić sałatkę nawiązującą do specjałów kuchni orientalnej. Przepis pokaże Ci to krok po kroku. Życzymy smacznego.