
Składniki
350 gramów
100 gramów
20 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżeczki
40 gramów
0.5 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Krewetki oraz orzechy drobno pokrój. Dymki i imbir obierz i posiekaj.

Krok 2
W dużej misce wymieszaj krewetki, orzechy, dymki, imbir. Dodaj sherry oraz przyprawę Knorr.

Krok 3
Ubij pianę z białka i dodaj ją z mąką ziemniaczaną do miski. Znowu wszystko wymieszaj, a z otrzymanej masy uformuj małe kuleczki.

Krok 4
Olej dobrze rozgrzej i wrzuć do niego kulki. Smaż przez 3 minuty, a następnie wyjmij, odsącz i ułóż na talerzu. Skrop sokiem z cytryny i podawaj z ryżem, makaronem lub jako samodzielne danie.


Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pączki z krewetek
Krewetki – jedne z najchętniej dodawanych do różnych potraw owoców morza – zyskują coraz większą popularność także w Polsce. Sposobów na ich przygotowanie istnieje wiele, a dzięki temu przepisowi podasz je w bardzo oryginalnej formie. Obrane krewetki oraz wyłuskane orzechy włoskie drobno pokrój. Podobnie postąp z cebulkami dymkami i korzeniem imbiru. Wspomniane składniki połącz z przyprawą uniwersalną. Następnie do masy należy dodać mąkę i ubitą z białka pianę. Znacznie ułatwisz sobie przygotowanie tej drugiej, jeśli jajko wcześniej dobrze schłodzisz. Ponownie wszystko wymieszaj i uformuj w małe kuleczki. Te należy smażyć w dobrze rozgrzanym tłuszczu do momentu, w którym zyskają lekko złotą skórkę. Odsącz z nich nadmiar tłuszczu dzięki papierowym ręcznikom kuchennym. Podawaj z dodatkiem ugotowanego na sypko ryżu basmati, np. z orzechowym sosem, makaronem ryżowym lub jako samodzielną przekąskę. Pączki z krewetek warto skropić sokiem z cytryny – dzięki temu ich smak będzie wyrazistszy. Zainspiruj się naszym przepisem i przygotuj pyszne danie.