Sałatka z pieczonym burakiem i fetą - z serem | Przepisy.pl pixel

Sałatka z pieczonym burakiem i serem feta

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

117

heart
226 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

692 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

751 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

70 gramów

70 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

2 sztuki

50 mililitrów

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraka zawiń w folię aluminiową i upiecz do miękkości. Ostudź, obierz i pokrój w cienkie paski.

Sałatka z pieczonym burakiem i serem feta - Krok 1

Krok 2

Bagietkę pokrój w cienkie kromki.

Sałatka z pieczonym burakiem i serem feta - Krok 2

Krok 3

W miseczce rozmieszaj kostkę rosołową z oliwą z oliwek i dodaj sok z połówki cytryny.

Sałatka z pieczonym burakiem i serem feta - Krok 3

Krok 4

Kromki bagietki delikatnie pokrop przygotowaną marynatą i upiecz w piekarniku na złoty kolor.

Sałatka z pieczonym burakiem i serem feta - Krok 4

Krok 5

W pozostałej marynacie zanurz pokrojone w paseczki piersi z kurczaka. Mięso pozostaw w niej na około 15 minut. Po tym czasie usmaż je na złoty kolor.

Sałatka z pieczonym burakiem i serem feta - Krok 5

Krok 6

Jogurt połącz z Majonezem Babuni Hellmann's, dodaj dressing czosnkowy, całość dokładnie wymieszaj i odstaw.

Sałatka z pieczonym burakiem i serem feta - Krok 6

Krok 7

Na dnie szklanej miski lub głębokiego talerza umieść liście sałaty, obłóż je plastrami buraków i gruszki oraz kurczakiem, posyp rozkruszoną fetą i polej dressingiem. Sałatę podawaj z grzankami z bagietki. W tym przepisie z powodzeniem ser feta możesz zastąpić dowolnym serem kozim – idealnie komponuje się on ze smakiem pieczonego buraka.

Sałatka z pieczonym burakiem i serem feta - Krok 7
20

Opinie o przepisie

  • Monika Bratek Jadczyk

    Monika Bratek Jadczyk , 25.11.2015

    sałatka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewlina Rolek

    Ewlina Rolek , 25.11.2015

    jest bardzo smaczna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Lipa

    Grazyna Lipa , 25.11.2015

    Pyszna, już zrobiłam, polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 25.11.2015

    Maria nasz kucharz uznał po prostu, że będzie to dobrze smakować. I miał rację :) Wszystko razem tworzy wspaniałą sałatkę ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbyszek Celmer

    Zbyszek Celmer , 25.11.2015

    Czemu tak późno za dużo kg. Przybyło ruchy ruchy i sorowki, a później goloneczka pieczona. i do tego zimny Lech pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czesia Modrzejewska

    Czesia Modrzejewska , 25.11.2015

    Smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Dana

    Danuta Dana , 25.11.2015

    Wyglada pysznie mysle ze tez pysznie smakuje mniam....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Górecka

    Elżbieta Górecka , 25.11.2015

    czemu nie jest smaczniejsze a najważniejsza równowaga smaków a buraczki to skarbnica dobra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Milarska

    Maria Milarska , 25.11.2015

    po co mieszać 2 rodzaje białka kurczaka z fetą?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Violetta Kilnar

    Violetta Kilnar , 25.11.2015

    Rewelacja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Milarska

    Maria Milarska , 28.08.2015

    po co mieszać białka? ser z mięsem?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Koczorowska

    Grazyna Koczorowska , 28.08.2015

    mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Bryjak

    Irena Bryjak , 28.08.2015

    Z brakiem jeszcze nie robiłam ale myślę że będzie smaczna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Tabeau

    Roman Tabeau , 27.08.2015

    Dziwactwo, polecam najpierw przejś przez kucnię francuską, dobry kucharz lowinien znać ok. 300 sosów,sosy to zresztą połowa splendoru kuchni francuskiej, dużo pokory, ja ją mam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Urbanowicz

    Grażyna Urbanowicz , 27.08.2015

    Dziękuje Małgosia, skorzystam z tego przepisu, buraczki mam ze swego ogródka, pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Kowalczyk

    Elżbieta Kowalczyk , 27.08.2015

    Kot się nie nada za bardzo się kręci

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Kochanska Cichon

    Kasia Kochanska Cichon , 27.08.2015

    pieczony burak to mistrzostwo swiata

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Bockenheim

    Stanisław Bockenheim , 27.08.2015

    Słodkich buraków ci u nas dostatek...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosław Bartosiak

    Mirosław Bartosiak , 27.08.2015

    SMACZNEGO

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Cetnarowska

    Helena Cetnarowska , 27.08.2015

    zrobimy zobaczymy

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z pieczonym burakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z pieczonym burakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z pieczonym burakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z pieczonym burakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z pieczonym burakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z pieczonym burakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z pieczonym burakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z pieczonym burakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z pieczonym burakiem i serem fetaSałatka z pieczonym burakiem i serem feta

Buraka zawiń w folię aluminiową i upiecz do miękkości. Ostudź, obierz i pokrój w cienkie paski.