
Składniki
10 sztuk
30 sztuk
6 sztuk
100 gramów
300 gramów
80 mililitrów
100 gramów
1 sztuka
1 pęczek
4 łyżki
2 łyżki
50 gramów
50 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomidorki przekrój na pół, wydrąż z nich środek, ułóż je na blasze z piekarnika wyłożonej pergaminem. Obierz i posiekaj czosnek, posiekaj natkę , drobno pokrój chili, grzyby pokrój w ćwiartki i zetrzyj parmezan na tarce. Z cytryny otrzyj skórkę i wyciśnij z niej sok.

Krok 2
Masło pomieszaj z przyprawą Knorr, skórką z cytryny, parmezanem i bułka panko. Dodaj posiekaną natkę.

Krok 3
Krewetki umyj, dobrze osusz na papierowym ręczniku. Na dużej teflonowej patelni rozgrzej oliwę, wrzuć krewetki i smaż je chwilę, aż zrobią się czerwone (około 3-4 minuty). Krewetki przełóż na bok.

Krok 4
Na tej samej patelni obsmaż czosnek, gdy zacznie zmieniać kolor dodaj chili, grzyby i następnie strąki zielonego groszku. Wszystko razem smaż chwilę, podlej sokiem z cytryny i sosem sojowym. Wrzuć na powrót krewetki.

Krok 5
Usmażone krewetki z warzywami włóż do pomidorków, na wierzchu ułóż masło z bułką i przyprawami. Całość umieść w nagrzanym do 190*C piekarnika na około 10 minut.


Dobra rada:
Do środka pomidorów możesz też dodać podsmażone liście szpinaku.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa włoska Knorr grubo mielona
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Krewetki zapiekane w pomidorach
Na szczęście owoce morza przestały być kulinarną tajemnicą dla Polaków. Coraz częściej trafiają na nasze stoły pod różnymi postaciami. Najpopularniejsze frutti di mare wciąż stanowią krewetki, choćby z uwagi na prostotę ich przygotowania, a także uniwersalne zastosowanie. Smażone, duszone czy grillowane – zawsze smakują doskonale. Dziś chcemy was zaprosić w kuchenną morską podróż, czyli na krewetki zapiekane w pomidorach. To aromatyczne danie z pewnością zagości w waszym menu na stałe. Smacznego!
Dla kogo?
Dla miłośników owoców morza, poszukujących ciekawych propozycji na nowoczesne wydanie krewetek.
Na jaką okazję?
Krewetki zapiekane w pomidorach to danie przede wszystkim na imprezę. Sprawdzą się również jako potrawa serwowana na kolację.
Czy wiesz, że?
Krewetki zamieszkują także Morze Bałtyckie. Nie mają jednak zastosowania w kuchni, z uwagi choćby na swoje niewielkie rozmiary. Wykorzystywane są przede wszystkim jako przynęta.
Dla urozmaicenia:
Do środka pomidorów możecie włożyć podsmażone liście świeżego szpinaku. Będzie kolorowo i pysznie.