Zapiekanka z owocami morza przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z owocami morza

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
90 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

72 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

94 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

16 sztuk

1 opakowanie

250 mililitrów

200 gramów

4 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości. Następnie odcedź, rozgnieć razem z margaryną na purée. Dopraw do smaku i wymieszaj z posiekaną natką.

Krok 2

Fix Knorr wymieszaj ze śmietaną.

Krok 3

Cztery żaroodporne niewielkie naczynka natłuść margaryną. Do środka powkładaj kawałki surowej ryby oraz krewetki.

Krok 4

Całość zalej przygotowanym Fixem.

Krok 5

Na wierzch każdej z zapiekanek nałóż po łyżce ziemniaczanego purée. Naczynka ustaw na blasze i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika. Zapiekaj 25 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Mile Świdzińska

    Mile Świdzińska , 31.03.2020

    TAK, ja zmodyfikowałabym przepis dodając kawałek sera z niebieską pleśnią który smażyłabym z krewetkami, a ziemniaki przecisnęła przez praskę z czosnkiem i tymiankiem, po czym posypała tartym parmezanem. Jak szaleć to szaleć! ;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zapiekanka z brokułami
czas przygotowania
- min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z owocami morzaZapiekanka z owocami morza

Proste przyrządzanie potraw jest możliwe, o czym przekonasz się dzięki poniższemu przepisowi. Tym razem przygotuj na obiad zapiekankę z owocami morza. Jej podstawą są świeże krewetki oraz filet z białej ryby, np. dorsza czy mintaja. Na początek przygotuj ziemniaczane purée. Ziemniaki starannie obierz ze skórki i gotuj do czasu uzyskania miękkości. Po odcedzeniu warzyw, rozgnieć je z niewielką ilością wysokiej jakości margaryny. Niewielkie naczynia żaroodporne wysmaruj starannie tłuszczem. Dzięki takiemu zabiegowi składniki nie będą do nich przywierać w trakcie zapiekania. W ich środku umieść surową rybę podzieloną na kawałki oraz krewetki. Zalej naczynka gęstym kremowym sosem serowo-brokułowym, który przyrządzisz na bazie śmietanki 18%. Na wierzchu każdej z zapiekanek umieść łyżkę przygotowanych wcześniej ziemniaków. Będą już gotowe do zapiekania. Całość podawaj bezpośrednio po upieczeniu z dodatkiem prostej sałatki na bazie miksu sałat i świeżych warzyw. Bardzo cenimy Twoją opinię – podziel się nią z nami.