
Składniki
300 gramów
10 sztuk
1 sztuka
1 opakowanie
1 sztuka
5 sztuk
3 łyżki
1 łyżka
2 łyżki
2 łyżki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki ugotuj do miękkości. Odcedź i przeciśnij przez praskę. Dodaj śmietanę oraz margarynę i dokładnie wymieszaj na gładkie purée.
Krok 2
Na rozgrzanej oliwie przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę i cząstki pieczarek. Dodaj mięso i smaż do momentu zrumienienia.
Krok 3
Do mięsa wlej niecałą szklankę wody, wsyp przyprawę Fix Knorr i wymieszaj. Całość doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 10 minut. Pod koniec dodaj bułkę tartą oraz pokrojonego w kostkę pomidora.
Krok 4
Mięsny farsz przełóż do żaroodpornego naczynia. Wierzch pokryj ziemniaczanym purée i posyp serem. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 °C i zapiekaj 20 minut.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Spaghetti Bolognese Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka bolońska
Sos boloński, który zazwyczaj podaje się do spaghetti, doskonale sprawdzi się także do zapiekanki ziemniaczanej. Aby przyrządzić to danie, najpierw obierz i ugotuj do miękkości ziemniaki. Następnie odcedź je, przeciśnij przez praskę i wymieszaj ze śmietaną oraz tłuszczem na gładkie, aksamitne purée. Drobno posiekaną cebulę oraz obrane i pokrojone pieczarki podsmaż na dobrze rozgrzanej oliwie. Po chwili dodaj mięso mielone – najlepiej wołowo-wieprzowe. Zawartość patelni zalej wodą i wsyp błyskawiczny sos do spaghetti bolognese w proszku. Zagotuj, po czym dodaj odrobinę bułki tartej, która zagęści farsz, a także pokrojonego w kostkę pomidora. Pamiętaj, aby wcześniej sparzyć go i obrać ze skórki. Powstałe w ten sposób nadzienie wylej na dno naczynia żaroodpornego, a na wierzch nałóż ziemniaczane purée. Całość posyp startym parmezanem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Podawaj na ciepło. Przekonaj się, jak pyszna jest zapiekanka bolońska przygotowana według naszego przepisu. Życzymy miłego gotowania.