Zapiekanka z słodkich ziemniaków, mięsa z jarmużem i boczniakami
Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność
łatwe
45 osób zapisało

Składniki
700 gramów
2 łyżki
15 mililitrów
250 gramów
1 łyżka
1 sztuka
300 gramów
150 gramów
6 sztuk
200 gramów
30 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Rozgrzej piec do 170 stopni. Foremkę o średnicy 28cm posmaruj oliwą i wyłóż papierem do pieczenia (również boki) .
Krok 2
Za pomocą ręcznika kuchennego odciśnij z ziemniaków nadmiar wody. Ziemniaki przesyp przyprawą do warzyw z grilla Knorr, lekko wymieszaj i wyłóż dno przygotowanego naczynia. Teraz zakryj ponownie dno foremki pergaminem przykrywając ziemniaki. Wysyp środek formy fasolą lub porcelanowymi kulkami (aby docisnąć ziemniaki) i całość piecz przez 30-40 minut. Odstaw do ostygnięcia i następnie wysyp fasolę (możesz jej używać do pieczenie wielokrotnie).
Krok 3
W między czasie usmaż mięso mielone i dopraw je szczyptą chilli. Smaż jeszcze chwilę i przełóż mięso na bok. Na tej samej patelni obsmaż pokrojone w plastry cebulę i grzyby. Na koniec dodaj porwane liście jarmużu i mięso. Całość smaż jeszcze chwilę i wyłóż na placek z batatów.
Krok 4
W misce wymieszaj mleko sojowe z jajkami, wylej na ziemniaki i na wierzch wyłóż pokruszoną fetę. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego na 170 °C na 20-30 minut aż masa się zetnie.

Dobra rada:
Zamiast jarmużu możesz dodać szpinak.
Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do warzyw z grilla Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka z słodkich ziemniaków, mięsa z jarmużem i boczniakami
Słodkie ziemniaki, które bez trudu można kupić w każdym niemal sklepie, są dziś coraz powszechniej stosowane w kuchni. Często przyrządza się z nich purée czy frytki. Są również idealnym składnikiem zapiekanek, które przygotowujemy na szybki obiad. Dają wyjątkowy smak potrawom, łącząc się z dodatkami mięsnymi czy warzywnymi, a słodycz ziemniaków minimalizują wyraziste przyprawy. Skorzystajcie z naszego przepisu na zapiekankę z batatów, z mięsem, jarmużem i boczniakami, a te słodkie ziemniaki z pewnością zagoszczą w Waszej kuchni na stałe.
Dla kogo?
Dla miłośników kuchni roślinnej oraz dla miłośników łączenia smaków słodkich z wytrawnymi. Zapiekanka jest także idealnym rozwiązaniem dla osób poszukujących odmiany w codziennym menu.
Na jaką okazję?
Zapiekanka ze słodkich ziemniaków, mięsa, z jarmużem i boczniakami sprawdzi się jako danie obiadowe. Będzie także zaskakującym elementem menu imprezowego.
Czy wiesz, że?
Słodkie ziemniaki posiadają bardzo wiele odmian. Jedną z najszlachetniejszych jest wilec ziemniaczany, który pochodzi z Indonezji.
Dla urozmaicenia:
Zapiekankę z batatów możesz zmodyfikować, zastępując jarmuż szpinakiem oraz mięso ulubionym gatunkiem ryby.