Indyjski gulasz z soczewicą i boczniakami
średnie
154 osoby zapisały

Składniki
700 gramów
200 gramów
1 sztuka
250 gramów
3 łyżki
1 łyżeczka
1 sztuka
8 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
5 łyżek
0.5 łyżeczki
1 szczypta
2 szczypty
5 łyżek
200 gramów
4 łyżki
4 łyżeczki
4 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Boczniki umyj pod bieżącą wodą [krótko, aby nie nasiąkły]. Pokrój je wzdłuż blaszek w paski i smaż 4 minutki na 2 łyżkach oliwy. Dodaj sos sojowy i cukier. Smaż, aż sos odparuje. Odłóż je na ręcznik papierowy do wyschnięcia.
Krok 2
Przygotuj warzywa: mocz soczewicę 10-15 minut, pokrój w kostkę cebulę, paprykę, suszone śliwki, pokrój w pół plastry marchew, posiekaj szczypiorek.
Krok 3
Na 3 łyżkach oliwy podsmaż cebulę. Do cebuli dodaj marchew, śliwki oraz paprykę. Podsmażaj je ok. 4 minuty.
Krok 4
Dodaj passatę, mleczko, soczewicę, sprasowany czosnek oraz wszystkie przyprawy.
Krok 5
Gotuj całość, aż warzywa będą al dente.
Krok 6
W między czasie ugotuj ryż według instrukcji i pokrój szczypiorek.
Krok 7
Gulasz podaj z ryżem i boczniakami. Do dekoracji posyp sezamem, orzeszkami i szczypiorkiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej