
Składniki
750 gramów
1 sztuka
0.5 szklanki
1 sztuka
2 sztuki
2.5 szklanki
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
1.5 szklanki
1 łyżeczka
1 sztuka
1 łyżeczka
1 pęczek
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomidory, paprykę, czosnek i cebulę pokrój na mniejsze kawałki. Włóż warzywa do naczynia miksującego i je rozdrobnij 20s/obr. 6, przełóż do oddzielnej miseczki.
Krok 2
Do naczynia miksującego wlej ocet i dodaj cukier. Zredukuj 10 min/Varoma/obr.2
Krok 3
Teraz dodaj ponownie warzywa, wszystkie przyprawy, rodzynki i gotuj 15min/100C/obroty wsteczne/obr.2
Krok 4
Natkę pietruszki posiekaj i dodaj na końcu do chutneya. Wymieszaj kopystką i przechowuj w słoikach. Chutney będzie świeży przez ok dwa tygodnie. Możesz słoiki pasteryzować i wtedy używać chutneya nawet przez kilka miesięcy.

Dobra rada:
Doskonale pasuje do pieczonych i grillowanych mięs, a także np. deski serów.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chutney pomidorowy
Chutney to bardzo gęsty, warzywny sos, wywodzący się z kuchni indyjskiej. Jego smak powinien być wzbogacony słodkim akcentem, dlatego postawiliśmy na rodzynki. Z dodatkiem ryżu lub kaszy zamienicie chutney pomidorowy w znakomite danie obiadowe.
Dla kogo?
Wegetarianie i weganie mogą już zacierać ręce, bowiem ten wieloskładnikowy, aromatyczny pomidorowy przysmak fantastycznie urozmaici codzienne posiłki.
Na jaką okazję?
Ogrodowe przyjęcie przy grillu? Jako dodatek do frykasów z rusztu wybierajcie nie tylko musztardę i ketchup. Indyjska nuta sosu pomidorowego chutney uprzyjemni każde garden party.
Czy wiesz, że?
Polskim odpowiednikiem potrawy chutney jest gąszcz – nieco zapomniany specjał, który pojawiał się na stołach zamożnych obywateli już w XVII wieku.
Dla urozmaicenia:
W sosach typu chutney pomidorowy mile widziane są owocowe dodatki. Dużym wzięciem cieszą się mango, śliwki i czereśnie.