Wegański sos czekoladowo-orzechowy do ciast
łatwe
25 osób zapisało

Składniki
160 gramów
1 łyżeczka
200 mililitrów
160 gramów
80 gramów
60 gramów
320 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Połam czekoladę i wsyp do naczynia miksującego.
Krok 2
Dodaj przyprawę Knorr.
Krok 3
Dodaj wszystkie pozostałe składniki. Mieszaj 4min/40C/obr. 2
Krok 4
Za pomocą kopystki zbierz składniki ze ścianek na dno naczynia miksującego. Zagotuj 4min/100C/obr.2. Przechowuj np. w słoiku w lodówce. Sos będzie świeży nawet przez dwa tygodnie.

Dobra rada:
Jeśli lubisz oryginalne smaki możesz dodać do sosu papryczki chili, np. szczyptę Papryki Chili z Indii Knorr
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wegański sos czekoladowo-orzechowy do ciast
Z takim sosem każdy deser smakuje lepiej. Nie trzeba być zwolennikiem diety wegańskiej, by docenić jego kremową konsystencję oraz wyraziste smak i aromat. Nie trzeba być też zaprawionym w bojach kucharzem, by poradzić sobie z przygotowaniem tego przepisu na wegański sos czekoladowo-orzechowy do ciast.
Dla kogo?
Sos czekoladowo-orzechowy to dodatek, który przyda się nie tylko w wegańskich kuchniach. Ciasto wyszło trochę za suche lub czegoś mu brakuje? Sos z czekolady i orzechów okaże się idealnym zwieńczeniem słodkiej przekąski.
Na jaką okazję?
Desery zawsze smakują wyśmienicie. Można jeść je w pojedynkę lub w gronie domowników. Goście podczas przyjęcia też rozglądają się za czymś na słodko. Ciasto z wegańskim sosem czekoladowym będzie rozchodzić się jak świeże bułeczki.
Czy wiesz, że?
Sos czekoladowy znajduje zastosowanie nie tylko w deserach. Charakterystyczny dla kuchni meksykańskiej jest sos mole na bazie czekolady, podawany do mięs, zwłaszcza drobiu.
Dla urozmaicenia:
Wegański sos czekoladowo-orzechowy do ciasta znakomicie sprawdzi się także w naleśnikach.