Korzenne i wegańskie ciasto czekoladowe a’la Brownie
łatwe
74 osoby zapisały

Składniki
4 sztuki
2 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
100 gramów
50 gramów
2 łyżki
1 łyżeczka
80 mililitrów
80 mililitrów
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czekoladę połam i włóż do naczynia miksującego. Rozkrusz 6s/obr.6
Krok 2
Obierz banana, odważ 300g, połam na mniejsze kawałki i włóż do naczynia miksującego.
Krok 3
Z jabłka wytnij gniazdo nasienne, pokrój na mniejsze kawałki, odmierz 250g i dołóż do banana i czekolady w naczyniu miksującym. Wymieszaj 20 s/obr.4. Wlej napój i wymieszaj 20s /obr.3
Krok 4
Suche składniki wymieszaj w misce czyli przyprawy Knorr, mąkę orzechową, sodę, kakao. Wsyp do naczynia miksującego i całość wymieszaj 30s/obr.3
Krok 5
Teraz ustaw mieszanie obr.3 i wlewaj powoli olej aż dobrze połączą się składniki ciasta.
Krok 6
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Foremkę (średnica ok 26cm) natłuść odrobiną oleju i wysyp kakao. Za pomocą kopystki zbierz dokładnie ciasto i wyłóż do foremki. Piecz przez ok 40-50 minut.

Dobra rada:
Gotowe ciasto możesz przełożyć domową konfiturą i polać np. wegańskim sosem czekoladowo-orzechowym, który również możesz przygotować w urządzeniu Thermomix. Wierzch ciasta warto udekorować pokruszonymi orzechami, czekoladą i np. rodzynkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Korzenne i wegańskie ciasto czekoladowe a’la Brownie
Intensywnie czekoladowe ciasto a’la brownie pachnące korzennymi przyprawami: cynamonem, imbirem i gałką muszkatołową. Jak tu się nie skusić na kawałek albo dwa? Z wyśmienitymi rezultatami można przygotować je w wariancie wegańskim. Zaskoczeni? Dla kucharzy nie ma rzeczy niemożliwych! O smak i konsystencję korzennego brownie dbają owocowe składniki: banany i jabłka.
Dla kogo?
Weganie i wegetarianie – ten przepis na brownie powstał z myślą o Was. Wegańskie ciasto czekoladowe a’la Brownie zyska fanów również wśród osób, które na co dzień nie wykluczają z menu jajek i krowiego mleka. Odmiana zawsze jest mile widziana.
Na jaką okazję?
Wegańskim ciastem czekoladowym śmiało można uświetnić ważną uroczystość. Idziecie na przyjęcie do znajomych? Weźcie to proste brownie ze sobą i pokażcie innym, że wegańsko znaczy pysznie.
Czy wiesz, że?
Przyprawy korzenne należy przechować w szczelnych pojemnikach. Dobrze jest znaleźć dla nich chłodne i zacienione miejsce. Wtedy najdłużej zachowają aromatyczne walory.
Dla urozmaicenia:
Korzenne ciasto brownie podajcie z ulubionymi owocami, na przykład pomarańczą.