Opiekane na grillu warzywa korzeniowe ze świeżymi ziołami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Opiekane na grillu warzywa korzeniowe ze świeżymi ziołami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
84 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

34 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

300 gramów

200 gramów

1 sztuka

4 łyżki

2 łyżki

50 gramów

2 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej grilla do ok 150 stopni. Umyj wszystkie warzywa i odetnij końcówki z listkami i łodyżkami. Cebulę pokrój na ćwiartki.

Krok 2

Grilluj powoli warzywa, często je przekręcając aż zrobią się miękkie wewnątrz a na zewnątrz ładnie skarmelizowane. Odstaw aby lekko ostygły i pokrój na większe (2cm) nie regularne kawałki.

Krok 3

Bulion Knorr zagotuj w 100ml wody z octem i miodem.

Krok 4

Zgrillowane warzywa połóż na dużej patelni, jedno obok drugiego i polej sosem. Całość gotuj ok 5 minut aż sos ładnie oklei się na warzywach.

Krok 5

Porwij listki botwinki, selera oraz ziół. Posiekaj orzechy. Ułóż ładnie na półmisku lub talerzu warzywa i posyp ziołami oraz orzechami.

przepisy.pl

Dobra rada:

Świetnie smakuje na ciepło lub na zimno z dodatkiem koziego sera lub soczewicy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Opiekane na grillu warzywa korzeniowe ze świeżymi ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Opiekane na grillu warzywa korzeniowe ze świeżymi ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Opiekane na grillu warzywa korzeniowe ze świeżymi ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Opiekane na grillu warzywa korzeniowe ze świeżymi ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Opiekane na grillu warzywa korzeniowe ze świeżymi ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Opiekane na grillu warzywa korzeniowe ze świeżymi ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Opiekane na grillu warzywa korzeniowe ze świeżymi ziołami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Opiekane na grillu warzywa korzeniowe ze świeżymi ziołami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Opiekane na grillu warzywa korzeniowe ze świeżymi ziołamiOpiekane na grillu warzywa korzeniowe ze świeżymi ziołami

Smak grillowanego mięsa lub warzyw kojarzy się zwykle z letnim, błogim lenistwem i plenerowymi imprezami. Dziś nawet zimą możecie zafundować sobie wakacyjny klimat, wykorzystując grill elektryczny. Nasza propozycja na grillowe przyjęcie to warzywa korzeniowe ze świeżymi ziołami. Wystarczy pietruszka, marchewka, buraki i przyprawy. Proste i genialne w smaku. Zapraszamy na letnie grillowanie!

Dla kogo?

Dla osób szukających ciekawych dodatków do dań. Opiekane warzywa na grillu z ziołami z pewnością przypadną do gustu również zwolennikom kuchni roślinnej.

Na jaką okazję?

Na każdą, a przede wszystkim na plenerową imprezę ze znajomymi. W domu korzeniowe warzywa opiekane na grillu sprawdzą się jako danie obiadowe lub ciekawy dodatek do innych potraw.

Czy wiesz, że?

Buraki są rośliną odporną na niskie temperatury i mróz. Bujnie rosną nawet w chłodniejszym klimacie. Botwina znalazła szerokie zastosowanie w kuchni. Może być serwowana jako dodatek do dań, a po jej upieczeniu zyskacie pyszne chipsy.

Dla urozmaicenia:

Warzywa opiekane na grillu możecie wzbogacić kozim serem lub soczewicą. Danie smakuje wyśmienicie zarówno na zimno, jak i na ciepło.