Stek z karkówki z ostrym masłem ziołowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Stek z karkówki z ostrym masłem ziołowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

61

heart
527 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

925 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1741 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

1 opakowanie

80 gramów

1 łyżeczka

3 szczypty

5 łyżek

0.5 pęczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na 4 jednakowej grubości steki. W misce połącz przyprawę Knorr oraz olej i wymieszaj. Przygotowane steki pokryj marynatą, miskę zafoliuj szczelnie i wstaw na 15 minut do lodówki.

Stek z karkówki z ostrym masłem ziołowym - Krok 1

Krok 2

W tym czasie masło (w temp. pokojowej) wymieszaj z posiekaną natką pietruszki oraz płatkami chilli, dopraw do smaku solą i rozmarynem. Doprawione masło wyłóż na folię spożywczą nadając mu podłużny kształt. Zawiń ściśle w folię i włóż na 20 minut do lodówki.

Stek z karkówki z ostrym masłem ziołowym - Krok 2

Krok 3

Mięso połóż na ruszcie rozgrzanego grilla i smaż przez ok. 20 minut obracając steki co kilka minut. Gotowe steki z karkówki ułóż na półmisku, na każdy z nich nałóż kawałek masła i poczekaj chwilę, aby się rozpuściło i nadało stekom dodatkowego smaku i aromatu.

Stek z karkówki z ostrym masłem ziołowym - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aromat i smak masła możesz zmienić, dodaj np. szczyptę curry.

1

Opinie o przepisie

  • Jan Kowalski

    Jan Kowalski , 23.06.2020

    Bardzo pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Stek z karkówki z ostrym masłem ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Stek z karkówki z ostrym masłem ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Stek z karkówki z ostrym masłem ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Stek z karkówki z ostrym masłem ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Stek z karkówki z ostrym masłem ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Stek z karkówki z ostrym masłem ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Stek z karkówki z ostrym masłem ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Stek z karkówki z ostrym masłem ziołowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Stek z karkówki z ostrym masłem ziołowymStek z karkówki z ostrym masłem ziołowym

Chociaż steki kojarzone są często z wołowiną, przyrządzić można je z wielu gatunków mięs – to po prostu sposób przygotowania, który polega na pokrojeniu ich w poprzek włókien. Stek z karkówki z wyrazistym masłem ziołowym to dowód na to, że to popularne danie przyrządzisz także z wieprzowiny. Zacznij od pokrojenia mięsa w dość grube plastry. Przygotuj marynatę na bazie przypraw i oleju – dzięki niej karkówka nabierze wyrazistości. Dokładnie natrzyj ją i odłóż na jakiś czas do lodówki, by przeniknęła smakiem i aromatem marynaty. Następnie przygotuj dodatek z ziołami i papryczką chili, i nakładaj go na kawałki gotowych steków. Grilluj karkówkę, odwracając ją od czasu do czasu do momentu, aż będzie rumiana, lekko przypieczona na zewnątrz i jednocześnie krucha i soczysta w środku. Odłóż steki na kilka minut, by mięso „odpoczęło” – stanie się dzięki temu bardziej delikatne. Steki z karkówki podawaj z ziemniakami pieczonymi ze skórką oraz z sałatą. Sprawdź, jak łatwo przyrządzić to pyszne mięso z grilla.