
Składniki
700 gramów
3 łyżki
5 łyżek
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso oczyść z błon, opłucz i podziel na 4 porcje - steki.
Krok 2
W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr, oliwę, musztardę oraz posiekany czosnek i rozmaryn.
Krok 3
Zanurz w marynacie steki. Miseczkę przykryj folią i wstaw na 1 godzinę do lodówki, aby mięso zamarynowało się.
Krok 4
Po tym czasie wyjmij mięso, obetrzyj z nadmiaru marynaty i obtocz dolną i górną stronę każdego ze steków w pokruszonym pieprzu. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
Krok 5
Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż wszystkie steki z obu stron. Następnie przełóż na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika. Dopiekaj kilka minut, w zależności od stopnia wysmażenia, jaki lubisz – krwisty, półkrwisty lub wysmażony. Podawaj z risotto lub puree i sosem, na przykład z sosem do pieczeni z cebulką Knorr.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Stek pieprzowy
Przygotuj stek pieprzowy, jeśli planujesz uroczysty obiad albo po prostu masz ochotę na mięsne danie. Jak go przyrządzić? Polędwicę wołową oczyść, umyj i pokrój w poprzek włókien. W miseczce wymieszaj przyprawę do wieprzowiny z oliwą i musztardą, dodaj posiekany czosnek i dopraw mieszankę rozmarynem. W tak przygotowanej marynacie zanurz mięso i odstaw na godzinę w chłodne miejsce – mięso nabierze wówczas pełni smaku. Następnie wyjmij steki i obtocz w pokruszonym czarnym pieprzu (jeśli wolisz łagodniejsze smaki, sięgnij po mniej wyrazisty pieprz zielony). Na koniec podsmaż kawałki mięsa na patelni, po czym włóż do piekarnika. Czas pieczenia zależy od efektu, jaki chcesz osiągnąć: krwiste czy wypieczone. Tak przyrządzone steki są nie tylko soczyste, ale i świetnie się prezentują, ponieważ swój wyjątkowy wygląd zawdzięczają panierce z pieprzu. Serwuj je z purée ziemniaczanym, sosem do pieczeni oraz świeżymi warzywami. Przyrządź stek pieprzowy według naszego przepisu i podziel się swoją opinią w komentarzu.