Szaszłyki z karkówki na grilla – przepis z marynatą | Przepisy.pl pixel

Mega szaszłyk z karkówki z grilla

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
78 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
55 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

243 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

225 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

3 sztuki

200 gramów

2 sztuki

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem, następnie pokrój w dość dużą – 4 cm kostkę. W misce połącz przyprawę Knorr z olejem oraz posiekanym drobno rozmarynem. Dodaj pokrojone mięso i wymieszaj. Miskę zafoliuj szczelnie i wstaw na 15 minut do lodówki.

Mega szaszłyk z karkówki z grilla - Krok 1

Krok 2

Warzywa oraz boczek pokrój w jednakowej wielkości kostkę, jak mięso.

Mega szaszłyk z karkówki z grilla - Krok 2

Krok 3

Przygotuj długi, metalowy szpikulec, posmaruj go oliwą. Następnie nabijaj na przemian wszystkie składniki – mięso, warzywa oraz boczek

Mega szaszłyk z karkówki z grilla - Krok 3

Krok 4

Przygotowany szaszłyk ułóż na ruszcie rozgrzanego grilla i smaż przez ok. 30 minut obracając go co kilka minut. Gotowe mięso ściągaj ze szpikulca na talerze i podawaj z sałatą i pieczonymi ziemniakami.

Mega szaszłyk z karkówki z grilla - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do marynaty możesz dodać łyżkę musztardy, a smak mięsa będzie jeszcze bogatszy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mega szaszłyk z karkówki z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mega szaszłyk z karkówki z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mega szaszłyk z karkówki z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mega szaszłyk z karkówki z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mega szaszłyk z karkówki z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mega szaszłyk z karkówki z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mega szaszłyk z karkówki z grilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mega szaszłyk z karkówki z grilla - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mega szaszłyk z karkówki z grillaMega szaszłyk z karkówki z grilla

Masz ochotę na danie z dużą ilością kruchego i soczystego mięsa? Mega szaszłyk z karkówki będzie doskonałym rozwiązaniem i urozmaiceniem grillowego menu. Spore kawałki wołowiny nadziane na długi szpikulec, przeplatane kolorową papryką, czerwoną cebulą oraz aromatycznym boczkiem to połączenie bogate w smaki, a dodatkowo świetnie prezentujące się na talerzu. 

Dla kogo?

Wszyscy fani soczystych mięs powinni spróbować naszej receptury. Marynata do szaszłyków z karkówki sprawi, że kawałki będą bardzo apetyczne! Danie zasmakuje również zwolennikom warzyw – na patyku znajdziesz cebulę oraz paprykę. Szaszłyki z karkówki na grilla to uczta dla podniebienia! 

Na jaką okazję?

Letnie party w gronie znajomych to idealna okazja do tego, by zaserwować szaszłyki z karkówki z grilla. Zaprezentujesz się jako doskonały gospodarz! Szaszłyki z karkówki możesz również podawać na obiad. Zestaw je z ziemniakami i ciesz się pysznym posiłkiem. 

Czy wiesz, że?

Karkówkę pokrój w kostkę i zamarynuj z dodatkiem przypraw i ziół. Do czerwonego mięsa pasować będzie świeży rozmaryn – posiekaj go drobno, by uwolnić z jego gałązek jak najwięcej aromatu. Kiedy mięso przeniknie jego zapachem, nadziewaj je razem z pozostałymi składnikami.

Dla urozmaicenia:

Jeśli chcesz urozmaicić potrawę, dodaj do niej przekrojone na pół pieczarki i kawałki bakłażana. Szaszłyk z karkówki podawaj z pikantnymi dipami, np. czosnkowym lub chrzanowym – sprawdzi się też ketchup. Do całości pasować będą pieczone ziemniaki i sałata. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na szaszłyk z karkówki na grillu.