Karkówka w glazurze - w sosie czosnkowym: przepis | Przepisy.pl pixel

Karkówka w delikatnej glazurze z sosem czosnkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

72

heart
900 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1447 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1877 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

100 mililitrów

1 łyżka

100 mililitrów

50 mililitrów

20 gramów

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W dużej misce pomieszaj ketchup, który nada mięsu ostrego smaku, starty na drobnych oczkach imbir, miód, przyprawę do karkówki, ocet i sos sojowy. W powstałej marynacie wymieszaj pokrojoną w steki karkówkę. Mięso odstaw na co najmniej godzinę w chłodne miejsce.

Karkówka w delikatnej glazurze z sosem czosnkowym  - Krok 1

Krok 2

Steki grilluj po ok. 10 minut z każdej strony na średnio rozgrzanym grillu do momentu aż będą miękkie i nie będzie z nich wypływała krew.

Karkówka w delikatnej glazurze z sosem czosnkowym  - Krok 2

Krok 3

W miedzy czasie przygotuj sałatkę. Pomieszaj pokrojone w kostkę awokado z przekrojonymi na pół pomidorkami, posiekaną kolendrą i sosem czosnkowym Hellmann's, dzięki któremu sałatka stanie się kremowa, lekka i nabierze wyrazistego, czosnkowego smaku.

Karkówka w delikatnej glazurze z sosem czosnkowym  - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Przed położeniem na grilla z mięsa usuń marynatę. Nakładaj ją ponownie na mięso, na dwie-trzy minuty przed końcem grillowania, tak aby delikatnie uległa karmelizacji.

13

Opinie o przepisie

  • Magdalena Ciołka

    Magdalena Ciołka , 09.07.2016

    Zabierajcie zwierzaki ze schronisk, pomagajcie im- naprawdę mają się tam fatalnie. My walczymy od poniedziałku o naszego maluszka, jesteśmy pomału na prostej ale.... Ratujcie zwierzaki!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Janeczek

    Hanna Janeczek , 13.05.2016

    Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Pyrkowski

    Robert Pyrkowski , 13.05.2016

    Ech.przydałoby się przygrilowac ☺.i coś na trawienie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Haidka

    Teresa Haidka , 10.05.2016

    i dali chodzic pozniej

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Waldemar Supeł

    Waldemar Supeł , 30.04.2016

    Powiem tyle - udało się i smak Prima.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Skokun

    Mariusz Skokun , 21.04.2016

    to je dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Wołoch

    Dorota Wołoch , 19.04.2016

    musi być super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Oleś

    Janusz Oleś , 19.04.2016

    Z renty mam tylko na sól i pieprz i kwaśną minę na deser!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariola Skrzypczak

    Mariola Skrzypczak , 19.04.2016

    Smakowicie wygląda ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Frączak

    Agnieszka Frączak , 18.04.2016

    Moja karkówka też rozpływa się w ustach :-) .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Cześnik

    Katarzyna Cześnik , 18.04.2016

    Wygląda SUPER ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • paweł Kacprzak

    paweł Kacprzak , 11.07.2015

    Ostre danie.

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karkówka w delikatnej glazurze z sosem czosnkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karkówka w delikatnej glazurze z sosem czosnkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karkówka w delikatnej glazurze z sosem czosnkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karkówka w delikatnej glazurze z sosem czosnkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karkówka w delikatnej glazurze z sosem czosnkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karkówka w delikatnej glazurze z sosem czosnkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karkówka w delikatnej glazurze z sosem czosnkowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karkówka w delikatnej glazurze z sosem czosnkowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karkówka w delikatnej glazurze z sosem czosnkowym Karkówka w delikatnej glazurze z sosem czosnkowym

Jeśli chcesz przygotować soczyste mięso w nowej odsłonie, to karkówka w glazurze będzie najlepszą opcją. Chociaż cały proces jest dość czasochłonny, ponieważ zajmuje około 90 minut, to efekty na talerzu wynagrodzą Ci wszystko. Nie czekaj i już teraz zapoznaj się z recepturą. Do dzieła!

Dla kogo?

Karkówka w sosie czosnkowym to danie dla wszystkich miłośników potraw z mięsem w roli głównej. Jeśli należysz do tego grona – wiesz co robić! Na liście składników znajdziesz 400 gramów wieprzowiny, ale nie zabraknie także kilku warzyw. Zobacz, jakie produkty przydadzą Ci się do zrobienia sałatki do mięsa.

Na jaką okazję?

Obiad dla gości to idealna okazja do tego, by wykonać karkówka w glazurze przepis. Wszyscy zjedzą danie ze smakiem, a Ty zaprezentujesz się jako kucharz o dużych umiejętnościach. Karkówkę zaserwujesz także na letnim barbecue w ogrodzie. Grilluj mięso, aż będzie soczyste.

Czy wiesz, że?

Aby nadać mięsu ostrego smaku w dużej misce pomieszaj ketchup, starty na drobnych oczkach imbir, miód, przyprawę do karkówki, ocet i sos sojowy. W powstałej marynacie wymieszaj pokrojoną w steki karkówkę. Mięso odstaw na co najmniej godzinę w chłodne miejsce.

Dla urozmaicenia:

Karkówka w glazurze miodowej smakuje dobrze bez żadnych dodatków, jednak możesz urozmaicić ją sałatką ze świeżych warzyw lub ziemniakami. Po spróbowaniu naszej receptury koniecznie podziel się opinią w komentarzu. Napisz nam, czy wszystko Ci smakowało!