Grillowane steki z karkówki z ziołami i musztardą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowane steki z karkówki z ziołami i musztardą

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

14

heart
263 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

386 osób wydrukowało

Pobierz pdf

566 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

3 łyżki

1 pęczek

1 łyżeczka

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, osusz i pokrój w plastry o grubości 1 cm.

Grillowane steki z karkówki z ziołami i musztardą - Krok 1

Krok 2

W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr, musztardę, posiekaną natkę pietruszki, rozmaryn oraz olej.

Grillowane steki z karkówki z ziołami i musztardą - Krok 2

Krok 3

Przygotowaną marynatą posmaruj każdy z kawałków mięsa. Mięso odstaw na 20-30 minut w chłodne miejsce.

Grillowane steki z karkówki z ziołami i musztardą - Krok 3

Krok 4

Zamarynowane steki smaż na rozgrzanym grillu po 8 minut z każdej strony. Taką samą marynatą możesz posmarować cały schab karkowy i upiec go w piekarniku. Steki podaj z Ketchupem Hellmann's Pikantnym, który nada potrawie wyrazisty, ostry smak.

Grillowane steki z karkówki z ziołami i musztardą - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 01.07.2016

    To nasza propozycja, oczywiście karkówkę można podawać na wiele sposobów :) Serdecznie pozdrawiamy :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiktor Gudzowski

    Wiktor Gudzowski , 01.07.2016

    Steki z keczupem

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane steki z karkówki z ziołami i musztardą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane steki z karkówki z ziołami i musztardą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane steki z karkówki z ziołami i musztardą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane steki z karkówki z ziołami i musztardą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane steki z karkówki z ziołami i musztardą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane steki z karkówki z ziołami i musztardą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane steki z karkówki z ziołami i musztardą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowane steki z karkówki z ziołami i musztardą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane steki z karkówki z ziołami i musztardąGrillowane steki z karkówki z ziołami i musztardą

W gotowaniu jedną z najważniejszych umiejętności jest łączenie smaków. By pieczone mięso było jednocześnie pikantne i bardzo aromatyczne zrób do niego ziołowo-musztardową marynatę. Taka karkówka to pomysł na smaczny i szybki obiad dla całej rodziny, zarówno w sezonie grillowym, jak i przez cały rok. Marynatą zrobioną z musztardy francuskiej, przyprawy do grillowanych mięs, rozmarynu, natki pietruszki i oleju posmaruj każdy kawałek mięsa i odstaw go na 20 – 30 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie steki z karkówki możesz smażyć na rozgrzanym grillu po około 8 minut z każdej strony. Do marynaty możesz tez użyć innych ziół, np. tymianku lub majeranku. Jeżeli chcesz nadać potrawie jeszcze bardziej ostrego i wyrazistego smaku, podawaj steki z pikantnym ketchupem. Smak mięsa na talarze zbilansują pieczone ziemniaczki i lekka surówka.