Sos z marynowanego zielonego pieprzu - przepis | Przepisy.pl pixel

Dip z zielonego pieprzu

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
136 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

75 osób wydrukowało

Pobierz pdf

87 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

15 sztuk

100 mililitrów

100 mililitrów

5 łyżek

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpuść kostkę Rosołu wołowego Knorr w 100 mililitrach wrzącej wody i dokładnie wymieszaj.

Dip z zielonego pieprzu - Krok 1

Krok 2

Wymieszaj również ocet z oliwą, po czym dodaj wrzący rosół, intensywnie przy tym mieszając.

Dip z zielonego pieprzu - Krok 2

Krok 3

Rozgnieć pieprz na desce płaską stroną noża i połącz z sosem (im drobniejsze ziarna pieprzu, tym ostrzejszy smak sosu).

Dip z zielonego pieprzu - Krok 3

Krok 4

Na końcu dodaj śmietankę lub jogurt.

Dip z zielonego pieprzu - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Gotowy dip jest idealny do mięs z grilla oraz sałatek z dodatkiem chrupiącego boczku, kurczaka lub wędlin.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dip z zielonego pieprzu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dip z zielonego pieprzu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dip z zielonego pieprzu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dip z zielonego pieprzu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dip z zielonego pieprzu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dip z zielonego pieprzu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dip z zielonego pieprzu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dip z zielonego pieprzu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dip z zielonego pieprzuDip z zielonego pieprzu

Z jakim dodatkiem najlepiej serwować grillowane mięsa? Spróbuj połączyć je z pikantnym dipem z zielonego pieprzu, a z pewnością będą wyśmienite. Do jego przyrządzenia będziesz również potrzebować słodkiej śmietanki lub gęstego jogurtu naturalnego, dzięki którym sos nabierze kremowej konsystencji. Zacznij od rozpuszczenia we wrzątku wołowej kostki rosołowej – nada ona potrawie wyrazistszy smak. Do bulionu wlej oliwę z oliwek oraz ocet winny, cały czas mieszając zawartość garnka za pomocą trzepaczki. Marynowane ziarna zielonego pieprzu odcedź z zalewy i rozgnieć je płaską stroną noża na desce lub blacie. Dodaj je do sosu, a następnie połącz całość z jogurtem lub śmietanką. Aby urozmaicić powstały dip, połącz go z kawałkiem pokruszonego sera pleśniowego, np. gorgonzoli. Serwuj lekko schłodzony, jako sos do polania steków lub kurczaka z grilla, a także w charakterze dressingu do kanapek i sałatek z chrupiącym bekonem czy wędlinami. Mamy nadzieję, że przyrządzanie potraw i dodatków do nich z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.