Pieczone sataye wołowe z orzechowym sosem
łatwe
18 osób zapisało

Składniki
300 gramów
1 opakowanie
3 łyżki
200 mililitrów
100 mililitrów
3 sztuki
1 łyżka
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżka
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w cienkie, długie paski. W misce połącz Przyprawę Knorr Smokey oraz oliwę i wymieszaj. Do marynaty przełóż pokrojone mięso i dokładnie wymieszaj, a następnie odstaw w chłodne miejsce na 30 minut.

Krok 2
Po tym czasie kawałki mięsa nabijaj na drewniane patyki (np. bambusowe), a następnie odłóż na 15 minut w chłodne miejsce.

Krok 3
W tym czasie przygotuj sos orzechowy - w rondelku rozgrzej oliwę, zeszklij pokrojoną drobno szalotkę oraz posiekany czosnek. Dodaj masło orzechowe i wymieszaj. Następnie wlej bulion oraz śmietanę i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj kilka minut – dopraw do smaku rybnym sosem i sokiem z limonki.

Krok 4
Zamarynowane szaszłyki kładź na ruszt rozgrzanego grilla i opiekaj po 2 minuty z każdej strony – pamiętaj o tym, że polędwica to bardzo delikatny element wołowego mięsa i nie wymaga długiego smażenia, a w tym przypadku mięso pokrojone jest w cienkie paski.

Krok 5
Usmażone sataye wyłóż na półmisek i polej przygotowanym sosem. Całość posyp świeżą, drobno pokrojoną kolendrą i podawaj. Doskonałym dodatkiem będą chrupiące grzanki z bagietki.


Dobra rada:
Jeśli używasz tradycyjnych drewnianych patyków do szaszłyków, pamiętaj aby przed użyciem namoczyć je kilka minut w wodzie – patyki nie będą palić się na grillu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa z papryką wędzoną Knorr grubo mielona
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczone sataye wołowe z orzechowym sosem
Egzotyczne dania coraz częściej goszczą na polskich stołach. Sataye swoje korzenie mają w tradycji malezyjsko-indonezyjskiej, a podawane z ostrymi sosami przypadną do gustu każdemu miłośnikowi wyrazistych, aromatycznych i pikantnych smaków. Spróbujcie naszej propozycji na tę wyjątkową potrawę, która z pewnością znajdzie się na waszej liście ulubionych dań, serwowanych podczas różnych okazji – oto przepis na pieczone sataye wołowe z orzechowym sosem.
Dla kogo?
Pieczone sataye są dla wszystkich! Przede wszystkim dla zwolenników kuchni egzotycznej, pikantnej, bogatej w orientalne smaki.
Na jaką okazję?
Sataye wołowe są doskonałą propozycją na plenerowe przyjęcie. Sprawdzą się również jako główne danie, serwowane na obiad lub kolację.
Czy wiesz, że?
Sataye często przygotowują np. Holendrzy. To danie nie jest popularne jedynie w odległych nam zakątkach świata.
Dla urozmaicenia:
Pieczone sataye wołowe mogą być podawane z chrupiącymi grzankami, które przygotujesz z bagietki lub innego ulubionego pieczywa.