
Składniki
500 gramów
50 gramów
1 łyżka
1 sztuka
1 garść
1 łyżka
0.5 pęczka
2 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut.
Krok 2
Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę.
Krok 3
Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, mąkę, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo).
Krok 4
Formuj w dłoniach wałki z ciasta (w razie konieczności podsyp je dodatkową mąką), pokrój w kopytka i ugotuj w lekko osolonej wodzie ok 2 minut.
Krok 5
Poobrywaj listki tymianku, rozmarynu oraz natki pietruszki i drobno je posiekaj.
Krok 6
Na patelni rozpuść masło i dodaj ugotowane kopytka. Chwilę wymieszaj i dopraw mieszanką ziół Knorr oraz świeżymi ziołami. Od razu podawaj. Doskonale smakują samodzielnie lub jako dodatek do duszonych mięs.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Mieszanka ziół i przypraw Knorr Polska z koperkiem
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ziołowe kopytka
Ziołowe kopytka to niezwykle aromatyczna i uniwersalna propozycja na codzienny obiad. Świetnie sprawdzą się zarówno jako samodzielna potrawa, jak i dodatek, na przykład do duszonych, grillowanych lub pieczonych mięs. Dobrze skomponują się także z wyrazistym sosem grzybowym lub myśliwskim. Aby zyskały intensywny ziołowy posmak oraz wyjątkowy zapach, sięgnij po świeżą gałązkę tymianku i rozmarynu oraz posiekaną natkę pietruszki. Zastąpić je możesz liśćmi bazylii, oregano lub kolendrą. Zioła drobno posiekaj i wymieszaj z masą na kopytka. Sporo czasu zaoszczędzisz, jeśli wykorzystasz gotową mieszankę mączno-ziemniaczaną. Z masy wydzielaj charakterystyczne, podłużne kluski. Gotuj je w wodzie do momentu, aż wypłyną na jej powierzchnię. Opcjonalnie możesz podsmażyć je później na rozgrzanej patelni. Podawaj je oprószone obficie bułką tartą, zeszkloną cebulą lub posiekanym świeżym szczypiorkiem. Koniecznie sprawdź ten przepis na kopytka i podziel się swoją opinią w komentarzu poniżej. Życzymy smacznego.