Cepeliny czyli litewskie kartacze (z serem)
łatwe
3471 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
2 sztuki
1 opakowanie
1 sztuka
2 sztuki
200 gramów
2 sztuki
1 szczypta
2 łyżki
1.5 szklanki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Fix Knorr połącz z wodą i jajkiem według wskazówek podanych na opakowaniu.

Krok 2
Surowego ziemniaka zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do ciasta ziemniaczanego. Odstaw na 10 minut.

Krok 3
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju.

Krok 4
Przygotuj farsz serowy. W misce połącz zmielony ser twarogowy z przeciśniętymi przez praskę ugotowanymi ziemniakami, czosnkiem, majerankiem i cebulką.

Krok 5
Formuj z ciasta duże cepeliny i nadziewaj je farszem. Kluskom nadaj kształt dużych cygar. W razie potrzeby podsypuj ciasto mąką.

Krok 6
Cepeliny gotuj na niewielkim ogniu około 5 minut po wypłynięciu. Możesz podawać gotowane lub smażone, polane np. przesmażoną cebulką i boczkiem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cepeliny czyli litewskie kartacze (z serem)
Kartacze, nazywane także cepelinami, są potrawą regionalną popularną w szczególności w północno-wschodniej części naszego kraju. Najczęściej można spotkać ją na stołach Podlasia oraz Suwalszczyzny. Mają one kulisty lub elipsowaty kształt i składają się z masy ziemniaczanej lub mączno-ziemniaczanej. W ich wnętrzu znajduje się natomiast przyprawione mięso mielone, ser, duszna kapusta kiszona albo grzyby. Kartacze powinno się gotować w dużej ilości osolonego wrzątku. Są one gotowe po około pięciu minutach od wypłynięcia na powierzchnię. Najlepiej podawać je na ciepło okraszone skwarkami z usmażonych na oleju cebuli oraz boczku. Cepeliny możesz zaserwować także na drugi dzień – wystarczy, że pokroisz je na grube plastry i podsmażysz na patelni. Potrawa ta bardzo dobrze sprawdzi się także wtedy, gdy z obiadu zostanie ci odrobina mięsa – możesz je wówczas zmielić, doprawić i nafaszerować nim ciasto.