
Składniki
4 sztuki
4 łyżeczki
1 sztuka
4 łyżki
4 łyżki
1 łyżeczka
4 garść
4 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kawałki ryby osusz papierowym ręcznikiem, następnie skrop oliwą, posyp otartą skórką z cytryny i Przyprawą Smokey Knorr. Odstaw na 15 minut.

Krok 2
W tym czasie Przygotuj masło z czarnuszką – w miseczce połącz masło (w temp. pokojowej), czarnuszkę, posiekaną natkę oraz sól i pieprz. Całość wyrób na gładką masę i zawiń w pergamin formując wałeczek. Schłodź w zamrażalniku.

Krok 3
Na patelnię wsyp wiórki, rozgrzej ją powoli tak, aby wiórki zaczęły lekko dymić i uwalniać swój aromat. Na patelni połóż metalową kratkę o drobnych oczkach, połóż kawałek pergaminu – takiej wielkości, aby zmieściły się wszystkie polędwice.

Krok 4
Na pergaminie połóż kawałki ryby, przykryj patelnię przykrywką i wędź na malutkim ogniu 5-8 minut. Po tym czasie całą patelnię wraz z wiórkami i rybą przełóż do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez 5 minut. Gotowe, podwędzone polędwice z dorsza przełóż na talerze, na każdy kawałek ryby nałóż kawałek przygotowanego wcześniej masła. Udekoruj chmurką z kiełków pora i podawaj. Doskonałym dodatkiem do takiej ryby będzie chrupiąca bagietka i sałata z ulubionym, ziołowym dressingiem.


Dobra rada:
Jeśli w Twojej kuchni znajdziesz bambusowy koszyk do gotowania na parze, możesz użyć go zamiast kratki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa z papryką wędzoną Knorr grubo mielona
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Polędwica z dorsza lekko wędzona
Dorsz, znany przede wszystkim bywalcom nadmorskich kurortów, to ryba o wielu obliczach. Może być przygotowywany tradycyjnie, na patelni, a także pieczony na grillu lub w piekarniku. Wieloma sposobami jego przyrządzania szczycą się przede wszystkim Portugalczycy, którzy nie wyobrażają sobie kuchni bez tradycyjnego bacalhau. Jeśli szukasz ciekawego przepisu na wędzoną polędwicę z dorsza, wykorzystaj nasz pomysł. Nie musisz posiadać wędzarni – wystarczy patelnia! Potrawa z pewnością zachwyci każdego.
Dla kogo?
Dla miłośników ryb o wędzonym aromacie. Przepis na polędwicę z dorsza przypadnie do gustu także osobom, które cenią sobie oryginalność w kuchni.
Na jaką okazję?
Przede wszystkim na obiad. Dorsza wędzonegop polecamy także jako eleganckie danie kolacyjne, które zaskoczy każdego smakosza!
Czy wiesz, że?
Dorsz jest jedną z najpopularniejszych ryb, serwowaną w Portugalii. Suszone i solone dorsze wykorzystywane są do przygotowania tradycyjnego bacalhau, czyli ryby z ziemniakami, cebulą, czosnkiem i pietruszką.
Dla urozmaicenia:
Polędwica z dorsza doskonale komponuje się z sałatą, podaną z ziołowym dressingiem. Danie możecie także zaserwować z chrupiącą bagietką.